четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

Амбасадорка Немачке на прослави Музеја Подунавских Шваба

Поводом десетогодишњице отварања Музеја – етно поставке сеоског домаћинства Подунавских Шваба из друге половине 18. века за посете у Улици Андреја Волног 1а, Фондација Завичајна кућа приредила је данас свечаност, којој је присуствовала и амбасадорка Савезне Републике Немачке у Србији Анке Конрад.

На свечаности су додељене повеље и захвалнице појединцима и установама који су на различите начине учествовали и оплеменили активности Фондације, а нарочито због доприноса установљењу и обогаћивању музејске поставке, а тиме и очувању културе Подунавских Шваба.

Амбасадорка Анке Конрад је рекла да су овакве поставке важне јер сведоче о томе како су људи пре живели, шта су радили, коју одећу носили, која јела и колаче правили, шта је остало од обичаја, традиције.

Све је то од огромног значаја и вредности – казала је амбасадорка Анке Конрад. – То не важи само за Немце, него и за остале народе. Битно је да се наслеђе преноси. Да ли је то у породичном дому или у званичним кућама није од пресудне важности, важно је да се чува и држи у животу. Експерте за тако нешто видимо овде у Карловцима. Има таквих примера и у другим градовима Србије. На било који начин да се чува наслеђе, то много значи и за Немце који живе овде, али и за оне који су отишли.

Добитници Повеље су Општина Сремски Карловци, Основна школа “23. октобар”, Карловачка гимназија, римокатоличка црква Пресветог Тројства, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине –националне заједнице и Музеј Војводине. Захвалнице Фондације за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба Завичајна кућа добили су ТЕХНИКА–ПЛУС–С&Д ДОО из Инђије, Бранко Миладиновић из Новог Сада, Милутин Половина и Драган Лацковић из Сремских Карловаца, те Иванка Царин из Петроварадина.

Председник Фондације Стјепан Ал. Седер уручио је признања добитницима, а у име локалне самоуправе захвалила се чланица Општинског већа Ђурђица Шнур.

У музичком делу програма наступила је студенткиња Академије уметности у Новом Саду Марија Јанковић свирајући неколико композиција на виолини.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights