недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

У Карловачкој гимназији: Одељења се деле на две групе од највише 16 ученика

Од три школе у Сремским Карловцима – осмолетке, Карловачке богословије и Карловачке гимназије, за сада је једино у последњој познато како ће стартовати настава у предстојећој школској 2020/21. години, с обзиром на препоруке због епидемије коронавируса.

Како сазнајемо од директора најстарије српске гимназије Радована Ковачевића, на основу резултата анкете родитеља ученика, која показује да је више 95 одсто њих за комбиновани метод, Педагошки колегијум и Тим за обезбеђивање квалитета и развоја школе, донели су у петак одлуку о начину реализације наставе у складу с дописом Министарства просвете и технолошког развоја и специфичностима те филолошке гимназије.

По Ковачевићевим речима, одељења ће бити подељена на две групе од највише 16 ученика, унутар којих би било по максимум осам ђака из обе језичке групе. Ученици сваког одељења подељени на две групе, наставу ће похађати наизменично, тј. сваке друге седмице, док ће је у периоду када нису у школи, пратити на даљину у складу с одлуком Педагошког колегијума која је важила у претходној школској години, а то подразумева употребу „Гугл учионице” и апликација с интегрисаним конференцијским алатима, уз могућност да се ученици опредељени за онлајн наставу, као и они који у датој седмици наставу прате од куће, укључе и час прате у реалном времену видео-позивом уз помоћ „Зума” и сличних апликација.  – Свако одељење би требало да похађа часове у истој учионици током целог наставног дана, осим када се одељење дели на групе услед различитих језичких наставних предмета, као и на настави српског језика – објашњава Ковачевић. – Велики одмор ће бити након другог и четвртог часа и сваки ће трајати по 15 минута, да би се избегла гужва приликом боравка у школској кантини. Настава ће се одвијати по скраћеној сатници у две смене. Час ће трајати 30 минута, а преподневна смена ће почињати у 7.30 и завршавати се у 11.50, а поподневна од 13.30 до 17.50 часова, док ће се између смена од 11.50 до 13.30 обављати дезинфекција просторија.

Ковачевић напомиње да ће школа настојати да, у сарадњи с Јавним градским саобраћајним предузећем „Нови Сад”, обезбеди потребан број зглобних аутобуса пред почетак сваке смене и по њеном завршетку.


На располагању сва дигитална помагала

Директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић подсећа на то да професори имају могућност употребе апликација као што су „Zoom”, „Google”, „Meet“ и друге за време непосредног рада у учионици да би група ученика која је код куће могла пратити наставу у току реалног времена. Материјали се постављају онлајн у „Гугл учионицу” да би били доступни свима. Наставници ће бити на располагању за консултације са својим ученицима у тим учионицама.

Професори којима такакв вид наставе с употребом конференцијских апликација не годи, и даље имају могућност коришћења „Гугл учионице” као основне платформе за учење и онлајн апликација за комуникацију с ученицима. Одељенске старешине ће проследити спискове ученика с изабраним моделом наставе свим члановима одељенског већа да би се могли евидентирати изостанци ученика опредељених за комбиновани модел наставе.


– У понедељак, 31. августа, биће одржан први састанак с родитељима и ученицима првог разреда, уз поштовање свих мера превенције  и заштите здравља – истиче Ковачевић, и додаје да је придржавање мера заштите здравља ученика и запослених обавезујуће за све. – Мерење температуре и дезинфекција руку биће при уласку у Гимназију. Дежурства професора би требало да буду по посебном протоколу, у складу с мерама превенције и њиховог поштовања. Смер кретања, уласка и изласка из школе ће бити означен и контролисаће се да би се избегла гужва на ходницима. Током наставног дана ученицима неће бити омогућено да напуштају зграду школе да би се смањио ризик по њихово здравље.

Гимназијалци ће, како каже њихов директор, бити оцењивани искључиво током непосредног образовно-васпитног рада, што значи онда када су у школи уз уважавање свих принципа оцењивања.

извор: дневник.рс – текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights