У Карловачкој гимназији ће се учити јапански и норвешки језик

Од следеће школске године у Карловачкој гимназији ђаци ће моћи да изучавају још два страна језика, чиме се њихов број, не рачунајући класичне, повећао на девет.

Осим италијанског, француског, енглеског, немачког, руског, кинеског и шпанског, гимназијаци ће у тој специјалној филолошкој средњој школи имати прилику и да уче јапански и норвешки језик.

„Процес верификације је завршен и сада нам следи кампања за упис. Јапански језик је већ заступљен у Филолошкој гимназији у Београду, а ми смо први који у наставу уводи норвешки. Одлука о увођењу норвешког и јапанског уследила је након спроведене анкете, која је показала да је највећа заинтересованост ђака управо за та два језика. Покушаћемо да успоставимо сарадњу с амбасадама тих двеју земаља у Србији, као што је то случај и с другим државама чији језици су заступљени у нашој школи“, каже директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић.

У Карловачкој гимназији и у наредној школској години биће места за 144 ученика првог разреда. Кандидатима за упис ове године пружена је могућност да бесплатно похађају припремну наставу. Припреме су почеле 21. јануара и трајаће до краја маја. Похађа их 160 осмака подељених у шест група.

Како каже Ковачевић, групе су попуњене и нема више могућности за пријем нових ученика, осим уколико неко из било којег разлога одустане. Претходних година, када је припремна настава наплаћивана, оних који су је похађали било је око 90.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић