Председник Представничког дома Републике Кипар посетио Карловце

Карловачка гимназија, симбол Сремских Карловаца, чији ђаци освајају престижне награде широм света, добиће на поклон већи број књига на старогрчком језику.

Договор о овом вредном поклону постигнут је на састанку председника Представничког дома Републике Кипар Деметриса Сирулиса са председником општине Сремски Карловци Ненадом Миленковићем.

– Фасциниран сам оним што сам видео у Сремским Карловцима. Посебно сам почаствован што сам имао прилику да видим најстарију српску гимназију, која је образовала и надахнула велики број најутицајнијих Срба. Републици Кипар и мени лично, биће задовољство да донирамо књиге на старогрчком језику који се изучава и учи у овој за Европу и Свет значајној образовној установи а служиће за образовање будућих генерација – рекао је Сирулис.

Председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић рекао је да је на састанку било речи и о могућности братимљења Сремских Карловаца с одговарајућим градом с Кипра.

 

– Надам се да ће посета уваженог госта унапредити везе које имају наше две земље, и довести до што тешњег повезивања Сремских Карловаца и кипарских градова. Очекујем да се сарадња конкретизује у што скоријем року, на добробит грађана Сремских Карловаца и Кипра – рекао је Миленковић.

Председник кипарског парламента Деметрис Сирулис, посетио је Сремске Карловце у оквиру званичне посете Републици Србији.