Отворена изложба “Мајска скупштина 1848 – 170 година касније“

У сусрет обележавању стогодишњице присаједињења Баната, Бачке, Барање и Срема Краљевини Србији, вечерас је у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима отворена изложба “Мајска скупштина 1848 – 170 година касније“ др Снежане Мишић и мр Данила Вукасановића. Поставка, чији централни експонат јесте слика Павла Симића „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године”, првобитно је отворена у Новом Саду, у Галерији Матице српске, а карловачка публика имаће прилике да је види до 25. октобра.

– Ове године се навршавају три велика јубилеја – 170 година од одржавања Мајске скупштине, два века од рођења сликара Павла Симића и век од присаједињења, и ми смо као установа која чува једно од најзначајнијих дела Павла Симића, сматрали да је наша дужност да јавност подестимо ната три јубилеја – рекла је управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски. – Као чувари слике имали смо екслузивно право да о њој говоримо и кроз ту слику испричамо причу о њеном сликару и колико је Мајска скупштина и одлуке које су на њој донете далекосежно утицале на оно што се десило 1918, а то је присаједињење Србији. Изложба је отворена у Галерији Матице српске на дан када се Мајска скупштина десила, али смо сматрали да треба да буде и у месту где се тај по Србе важан догађај одиграо.

Подсетивши на Мајску скупштину и њен значај, те величину дела Павла Симића, епископ сремски Василије, је нагласио и колико је било важно визуелно меморисати и на тај начин аргументовати проглашење Српске Војводине, да би се оставило потомцима у наслеђе оно што се збило у том времену и у туђој земљи.

 

 

– То је огроман капитал и благо који нам је остављен у аманет да га чувамо, репрезентујемо, показујемо памћења ради како бисмо смогли снаге да и ми нешто корисно оставимо поколењима после нас – закључио је владика Василије.

 

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић