Отворена изложба „Карловачки виноградари и винари“

Вечерас је у Завичајној збирци Музеја града Новог Сада у Сремским Карловцима свечано отворена изложба „Карловачки виноградари и винари“.

Изложба се одржава већ традиционално, дан пред почетак „Карловачке бербе грожђа“ под покровитељством општине Сремски Карловци. На изложби су представљена вина која се тренутно производе у Сремским Карловцима, као и признања која су Карловачки винари и виноградари добили за квалитет.

Изложбу је свечано отворио председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић.

Поштовани гости, уважени домаћини, виноградари и винари, добро вече.

Да је вино у чију част организујемо бербанске свечаности, особено и вредно, судимо и по чињеници да се феноменом вина бави и савремена филозофија. Да је чак један од њених праваца – филозофија вина, чији је родоначелник Бела Хамваш. Оно што у човековом сећању остаје а то је да заувек памтимо атмосферу, мирисе, укусе, вино.


Пре осамнаест векова засађена је прва винова лоза на Алма Монсу и врло брзо виноградарство је постало основна привредна делатност Фрушкогораца.
Нису била сва времена добра и нису све године родне, али наставили смо да садимо и негујемо лозу и после филоксере. Неће нас поколебати ни нова пошаст – цикада. 

Локална самоуправа ће увек бити искрен партнер виноградарима и винарима. У прилог томе говори и чињеница да о Карловачким винима и произвођачима вина говоримо и промовишемо их на сајмовима и ван граница наше земље. Тако ће бити и у будуће.

Овом изложбом враћамо се у прошлост, али и наговештавамо будућност карловачког виноградарства.
Живели – завршио је Миленковић.