Одржан Фестивал куглофа у Сремским Карловцима

Протекли викенд у Сремским Карловцима протекао је у знаку Фестивала куглофа који 17 година заредом организује Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“.

Централни карловачки трг од петка до недеље био је место где су се могли пробати ови традиционални колачи Подунавских Шваба најразличитијих укуса, али и прилика да се виде производи старих заната, домаће радиности, ручни радови, антиквитети, раритети, вино, мед, хаљине с етно мотивима.

Киша, како тврди председник Фондације „Завичајна кућа“ Стјепан Седер, можда јесте утицала на то да се за оцењивање пријави мањи број експоната, свега 13, али није спречила велики број посетилаца, од којих су неки сасвим случајно дошли до Карловаца попут Милице Ракић из Београда, а неки као група од 200 пензионера из Свилајнца баш због овог фестивала, да, када су се кишни облаци разишли, прошета централним тргом и ужива у разноликој понуди производа.

Победник овогодишњег фестивала је Марија Негру из Руменке, која десетак година под именом своје занатске радње „Мрвица“ учествује на фестивалу. Она је и лане однела победу, а више пута награђивана је за оригинални, најлепше уређени штанд. Друго место по оцени жирија, припало је Ести Радић из Панчева, а треће Карловчанки Мирјани Шварц. Фестивал се последњих десетак година одржава, као је рекао Стјепан Седер, по истом моделу и на истом месту. Тако су осим ове својеврсне изложбе на централном тргу посетиоци могли првог дана фестивала да погледају и поставку слика у Завичајној кући Подунавских Шваба, синоћ да присуствују хорском концерту у римокатоличкој цркви Пресветог тројства и организовано, у пратњи турстичких водича, обиђу Карловце.

Оно што је посебно облежило овогодишњи фествал јесте приредба коју су у петак предвече крај чесме „Четири лава“ приредила деца, ученици пројекта Фондације „Завичајна кућа“ и Удружења „Алмашани“ под називом „Откривамо наслеђе –деца деци“  из двеју основних школа, карловчаке „23. октобар“ и „Иван Гундулић“ из Новог Сада. Према речима председнице Управног одбора Фондације Виолете Ђерковић, деца из ових школа су кроз два сусрета једни другима приказали шта је културно наслеђе у њиховом месту, на начин њима близак, а у петак су сви заједно приредили програм. Освајачи трећег места на Међурегионалној смотри луткарских позоришта основних школа, ћаци ОШ „23. октобар“ одиграли су на отвореном пред својом публиком представу „Прича о срећи“ у режији учитељице Ирене Бијелић.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић