Обележено 100 година од изласка из штампе „Лирике Итаке“

Тачно сто ученика учествовало је у обележавању 100 година од изласка “Лирике Итаке”, збике поезије Милоша Црњанског, која се сматра преломним делом српске књижевности.

Карловачки ђаци су на Стражилову тачно 100 минута рецитовали стихове Црњанског, како из “Лирике Итаке”, тако из поеме “Стражилово”, посвећене Бранку Радичевићу, најпознатијем карловачком ђаку.

Обележавање годишњице Црњанског организују Карловачка гимназија под покровитељство Општине Сремски Карловци. И то је једини програм у Србији приређен поводом овог важног јубилеја за српску културу.

Рецитаторском омажу Црњанском, код Бранковог чардака присуствовали су председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, директор Карловачке гимназије, Радован Ковачевић.

“Сремски Карловци којима су сеобе Срба дале печат изузетно имају обавезу да наше гражане и јавност Србије и региона подсетимо на Милоша Црњанског и његово капитално књижевно дело међу којима су “Лирике Итаке” и “Сеобе”. Поема “Стражилово” спада у једну од највреднијих поема српске књижевности. И ако је настала после “Лирике Итаке” сама чињеница да је посвећена Сремским Карловцима и Бранку Радичевићу обавезује нас да обележавамо 100 година од “Лирике Итаке” збирке поезије која је променила ток српске књижевности. Наша је дужност да колосално наслеђе нађих предака, а Црњански је наш предак, у сваком смислу сачувамо од заборава, подсечајучи на њега садашње генерације. Јер само тако ћемо их обавезати да их сачувају као своје наслеђе за будућност, рекао је председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић.

Директор Карловачке гимназије истакао је у свом говору да је Карловачка гиманазија као најстарија ображовна институција у Србији дужна да у свом програму негује врхунску уметност.

Карловачка гимназија је вековима центар знања, у ком се с генерације марљиво и предано ради на промоцији вредности, личности и догађаја које су креирале и исписивале историју не само Сремских Карловаца, него Војводине и Србије, па и читаве Европе. С радошћу смо се прихватили посла да на предлог председника општине Милошу Црњанском и Лирици Итаке, посветимо пажњу коју завређују. Рецитаторски спектакл у ком учествује 100 наших ђака, представља везу између данашњих генерација с Црњанским и Бранком Радичевићем. Верујем да ће наша акција кроз мас медије и интернет пробудити нове генерације поштовалаца непролазног дела Црњанског, рекао је директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић.