Обележен Дан Сремских Карловаца

Сремски Карловци су данас обележили Дан општине, 16. септембар, који се прославља у част добијања статуса слободне војничке вароши 1753. године. Свечаности су поред одборника присуствовале бројне званице из друштвеног и политичког живота.

 

Председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић је рекао да је важно да се једном годишње „подсетимо наших предака, који су градили то место и дали му печат”.

– Створена је силовита синергија локалне самоуправе, Покрајинске и Републичке владе“, а екстра бонус је дугорочно очување и развој Карловаца. На свечаној седници Покрајинске владе Војводине, одржаној 15. маја ове године у Сремским Карловцима, донета је одлука о формирању „Буџетског фонда за обнову и развој Сремских Карловаца“ и покренута иницијатава за промену и примену Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја.Ове две темељне одлуке омогућиће да прошлост Карловаца буде видљивија, а будућност извеснија. Буyетски фонд се пуни и на све стране се ради- рекао је Миленковић, а затим је признања заслужним грађанима уручила председник Скупштине Сремски Карловци Радмила Букарица.

 

Захвалницу за несебично залагање у очувању културно-историјског споменика Капела мира добио је Стјепан Малетић.
Награде су добили, Љиљана Пижурица за педагошки рад у Карловачкој гимназији, Жарко Живановић за хуманитрани рад и вишедеценијски допринос промоцији Сремских Карловаца и др Жарко Димић као аутор монографије „Ђорђе Стратимировић у рату и револуцији 1848-1849“.

Повеље су добили, Татјана Латковић за остварење заједничких образовно-васпитних циљева, значај, очување и неговање традиционалних заната у Сремским Карловцима, Музеј пчеларства и Винска кућа породице Живановић за допринос развоју и промоцији Сремских Карловаца, Огранак градске библиотеке“Бранко Радичевић“ Сремски Карловци поводом 150 година од оснивања и успешног рада и Савез потомака ратника Србије 1912-1920. године за чување традиције кроз обележавање годишњица значајних догађаја наше славне прошлости.

Свечаној додели присуствовали су његово преосвештенство епископ сремски господин Василије, представници Покрајинске владе и града Новог Сада, пријатељских локалних самоуправа, одборници Скупштине општине Сремски Карловци и чланови већа. У музичком делу програма наступио је хор Епархије сремске „Свети Николај”.