Ново лице за Саборну цркву, Патријаршијски двор и пет приватних кућа у Сремским Карловцима

Обнова западне фасаде Патријаршијског двора, Саборне цркве и фасада пет приватних кућа у центру Сремских Карловаца, по речима директора Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зорана Вапе, могла би почети у септембру, када је идеално време за такву врсту посла.

Како каже Вапа, почетком маја Покрајинском секретаријату за енергетику, грађевинарство и саобраћај предата је комплетна документација потребна за почетак радова на фасадама Саборног храма и Патријаршијског двора. Он очекује да ће током јуна добити локацијске услове, а до краја јула и одобрење за градњу, односно за извођење предвиђених фасадерских радова, тако да би до конца августа могла бити расписана јавна набавка за избор извођача.

– Прошле седмице, у оквиру пројекта обнове фасада приватних кућа, започели смо снимање пет од 20 објеката ради израде пројектно-техничке документације – каже Вапа, и додаје да ће се тај посао обављати по фазама. – Објекте смо поделили у четири фазе. У првој су Жупни уред на Тргу Бранка Радичевића 4, кућа Димитрија Сабова, оснивача Карловачке гимназије и једна од најлепших у Карловцима, у Митрополита Стратимировића 18 и у Патријарха Рајачића зграде 5, 7 и 9. Надам се да ћемо процедуру добијања локацијских услова започети до средине јуна, као и да поступак завршимо до краја августа да бисмо могли кренути у потрагу за извођачима радова и на њима.

У другој фази снимаће се објекат на Тргу Бранка Радичевића 3. Реч је  о кући у прошлости познатој као дом чувене карловачке породице Симеоновић Чокић. У тој групи су и објекти у Улици патријарха Рајачића под бројевима 2, 3, 8 и 10. У трећу фазу сврстани су објекти у Улици митрополита Стратимировића 3, 19–21, 22 и 26, а у четвру преостали.


Стари двор добија нову намену

Осим фронталне фасаде, на згради Патријаршијског двора у плану је санација и преосталих. По речима Зорана Вапе, после западне, на ред долазе бочне и на крају дворишна фасада која је најсложенија и најугроженија.  

– Добили смо зелено светло од патријарха Иринеја, а и од надлежних у Покрајинској влади, да припремимо пројектну документацију за уређење унутрашњости Старог двора за његову нову намену – објашњава Вапа. – У Старом двору у плану је да се просторије које су некада користили српски патријарси и у којима су одржаване седнице Синода, преуреде тако да у њима одседају епиксопи и друге личности приликом посете Епархији сремској. Рад на том пројекту смо одложили за други део године јер су нам поменуте фасаде приоритет.  


– Замисао је да у овој години, будући да има новца који је за ту намену издвојен у покрајинском Фонду за обнову и развој Сремских Карловаца, радовима обухватимо Саборни храм, Патријаршијски двор и првих пет фасада приватних кућа, и да становници Карловаца виде резултате наших настојања с краја прошле године да се изборимо с процедуром, прописаном новим Законом о изградњи објеката, која траје три до шест месеци и врло је компликована – истиче Вапа, напомињући да у случајевима када се тражи и грађевинска дозвола, она зна да потраје и до годину. – У интересу нам је да се та процедура убрза јер не треба заборавити да су Карловци једна од културних станица у склопу пројекта Европске престонице културе 2021. Не само да морамо убрзати рад на фасадама него и на капиталном пројекту, а то је проширење пешачке зоне и комплетно партерно уређење центра.

Вапа сматра да се може десити да у једном тренутку радови у Карловцима ескалирају, при чему се мора водити рачуна о њиховом редоследу. Зато је битно, каже он, да се припреми пројектна документација и добију све дозволе да би у овој и током идуће године пројекти били и реализовани.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић