Нови ректор у Богословији „Свети Арсеније”

Почетак нове школске године у Богословији „Свети Арсеније” протиче у знаку промене у руководству те образовне црквене установе.

Одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, уместо досадашњег ректора протојереја-ставрофора Јована Петковића, који одлази у пензију, за вршиоца дужности ректора постављен је доскорашњи старешина Саборне цркве и професор Богословије протојереј мр Јован Милановић. До промена је дошло и у професорском кадру. На неколико упражњених места долазе професори који су некада били ђаци Карловачке богословије.

– Ово је година великог јубилеја за школу – 225 лета од њеног оснивања – каже в. д. ректора Јован Милановић, и подсећа на то да је то друга школа тог типа по старини у православљу. – То је разлог више, пре свега пошто је читав богословски образовни црквени систем у процесу реорганизације, да размислимо о томе којим путевима ће он даље ићи и да дамо квалитетан одговор на то шта очекује од нас, пре свега Црква, али и народ. Школа ће функционисати по свом устаљеном систему, ми ћемо се само потрудити да га активирамо. Покушаћемо, колико је у нашој моћи, да представимо свима којима је стало до тога, по чему је она значајна шта је њена специфичност у контексту српског образовног система, али и у контексту православних богословских школа. Потрудићемо се да врата школе више отворимо за сусрете и размене и да она буде више присутна, не само у Карловцима већ и шире.

Првог дана нове школске године, у понедељак, 2. септембра, у клупе ће сести више од 90 ученика, од тога, по последњим информацијама, 20 ђака првог разреда. Нови ректор задовољан је бројем „првака” и признаје да је очекивао да ће их бити мање.– Највећа смо Богословија по броју ученика – истиче Милановић, додајући да се последњих година тенденција смањења броја ђака у српском школству осетила и у тој школи. – Премашили смо квоту када су ђаци првог разреда у питању. Они нам стижу са читавог простора некадашње Карловачке митрополије.

протојереј мр Јован Милановић

– Највећа смо Богословија по броју ученика – истиче Милановић, додајући да се последњих година тенденција смањења броја ђака у српском школству осетила и у тој школи. – Премашили смо квоту када су ђаци првог разреда у питању. Они нам стижу са читавог простора некадашње Карловачке митрополије.

Милановић напомиње да је та школа, као и свака друга богословска школа, специфична по томе што ученици 24 часа проводе у њој упознајући све аспекте црквеног живота, захваљујући, између осталог, заједничком обедовању у трпезарији, заједничким слободним и свим другим активностима.


Клеопа старешина Саборне цркве

Промене на челу Богословије условиле су измене и у функционисању Саборне цркве. За старешину катедралног карловачког храма постављен је досадашњи игуман манастира Ваведења Пресвете Богородице, протосинђел Клеопа (Стефановић). Милановић до даљег остаје парох.


– Намера ми је да вратим пчеларство као факултативни предмет – каже нови ректор. – У плану је и покретање више секција, као што су интернет дизајн, литерарна и сличне. Потрудићемо се да живот ученика учинимо динамичнијим јер ђак који има активности шире од оних који се тичу само учења, моћи ће сутра да их пренесе тамо где се буде нашао као свештеник или вероучитељ. Очекујем у том смилу динамичан почетак, али се пре свега молимо Богу да нам помогне на том путу.

Настави у новој школској години претходиће призив благодати Духа светога у недељу на литургији у Саборној цркви. Том молитвеном чину, осим богослова, присуствоваће и остали карловачки ђаци.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић