На долми у Сремским Карловцима уклоњена дивља депонија

Чишћење дивље депоније на насипу у Сремским Карловцима, започето прошле седмице приводено је крају.

Та акција је, по речима координаторке „Каритас” деканата Новог Сада Аните Говље, резултат сарадње хуманитарне куће коју представља с општином Сремски Карловци, Јавним комуналним предузећем „Белило” и Покретом горана Војводине.

Како је напоменула Анита Говља, Сремски Карловци су с општином Темерин укључени у велики пројекат настао после незапамћених поплава од пре неколико година у намери да се предузму кораци ка превенцији, односно смањењу ризика од елементарних непогода. Тако је ове године у Карловцима одржан округли сто на којем су дефинисани проблеми који тиште то место па је одлучено да се заједничким снагама учини нешто добро за општину, а то је чишћење поменуте дивље депоније.

Вршилац дужности директора „Белила” Лазар Павловић каже да је десетак радника предузећа уз помоћ механизације свакодневно од прошлог понедељка чистило површину од око 3.000 квадратних метара на долми која је од пре више месеци, након паузе од неколико година, поново била затрпана смећем. Павловић најављује мере којима ће се онемогућити несавесним грађанима да и даље одлажу смеће где му није место.

„Већ смо почели да закључавамо рампу која брани пролазак возила на долму, а планирано је и даље ограђивање. Мислим да је врло важно овде применити и казене мере. Колико смо могли да установимо, за настанак депоније одговорно је десетак људи“, каже Павловић.

У плану је да се након чишћења поново озелени површина и настави редовно одржавање.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић