Бесплатни рок концерт девојчица из целе Србије у Сремским Карловцима

Једини Рок камп за девојчице почео је у понедељак, 25. јуна 2018. у Сремским Карловцима. То је непрофитни пројекат који је по први пут одржан у нашем делу света прошле године у августу на Авали, а ове године за локацију ове манифестације изабрани су Сремски Карловци.

Девојчице узраста од 10 до 14 година из целе Србије које воле рок и желе да свирају у сопственом бенду недељу дана вежбају гитару, бас гитару, клавијатуре и бубњеве и припремају се за свој први наступ пред публиком.

– На првој радионици бубња ми је било тешко и мало необично, али је већ на другој било много лакше пошто сам разумела шта треба да радим кад смо кренули да учимо да свирамо песму – изјавила је једна девојчица бубњарка, учесница овогодишњег кампа.

Девојчице долазе из Новог Сада, Лазаревца, Обреновца, Вршца, Београда, Ковина, Жабља, Сремске Митровице, Јагодине, Сокобање, Блаца, Смедерева и Књажевца и на завршном концерту, 1. јула у 13 часова, када се Рок камп званично и затвара извешће домаће и светске рок хитове које никога не остављају равнодушним.

Концерт се одржава на отвореној бини Еколошког центра „Радуловачки“ – Митрополита Стратимировића 5, а публика ће имати прилику да чује шта су све девојчице научиле након недељу дана вежбања, учења и дружења. На концерту ће наступити 8 бендова које су девојчице формирале током кампа, којима ће саме дати име. Концерт је бесплатан и отворен за све заинтересоване посетиоце.

Овај непрофитни пројекат један је у низу активности за афирмацију женског стваралаштва који спроводи FEMIX колектив, који постоји од 2010. године и који чине младе жене заинтересоване за унапређење родне равноправности међу младима и у култури. Од прошлог августа када је одржан први, овај једини рок камп за девојчице на Балкану постао је део Светске мреже рок кампова за девојчице GRCA, а у септембру се у Београду одржава конференција европског огранка ове мреже.

Рок камп за девојчице 2018. одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Реконструкције Женског фонда, Фондације „Јелена Шантић“, компанија Контанго доо и Ерсте Банке, и свих који су уплатили новац путем платформе Donacije.rs. Партнери кампа ове године су Еколошки Центар Радуловачки, Прото, Анђели, Кока кола и Аутономни женски центар – Могу да нећу.