Завршен Куглоф фест 2019.

На платоу испред Патријаршијског двора и Саборне цркве у Сремским Карловцима јуче је 15 излагача из Долова, Обровца, Нерадина, Новог Сада, Инђије, Карловаца, изложило своје куглофе у оквиру “Куглоф феста” , манифестације посвећене тој традиционалној посластици, љубитеље и произвођаче и  куглофа на два дана у Сремске Карловце окупила је Туристичка организација

Посетиоцима су излагачи понудили више од 60 врста куглофа, чија цена је била у распону од 300 до 1.500 динара, у зависности од тежине и врсте. Први пут публика је имала прилику и да присуствује прављењу тог колача. Доајени у производњи куглофа у Сремским Карловцима Катица Бибер Шнур и Снежана Јанић, које су се укључиле и у организацију манифестације, демонстрирале су како се прави традиционални и куглоф с берметом.


Пред оцењивачком комисијом нашло се овог пута 15 куглофа. Победу је однео куглоф Еве Шнур из Сремских Карловаца. Друго место припало је Карловчанки Снежани Шварц Јанић, а треће Удружењу жена „Доловка” из Долова. Специјална награда додељена је Горани Вукас из Инђије за сирови куглоф, направљен без јаја, шећера и брашна. Пред оцењивачком комисијом нашло се овог пута 15 куглофа, међу којима је најудаљенији стигао из Врања. Победу је однео куглоф Еве Шнур из Сремских Карловаца. Друго место припало је Карловчанки Снежани Шварц Јанић, а треће Удружењу жена „Доловка” из Долова. Специјална награда додељена је Горани Вукас из Инђије за сирови куглоф, направљен без јаја, шећера и брашна.


Међу куглофима на излагачким штандовима, али и међу онима у трци за награду, нашли су се и они сачињени од сирових намирница. На штанду „Банстолке” Горана Вукас први пут понудила је куглофе који се не пеку, а састоје се од индијског ораха као главног састојка, семенски, коштуњавог воћа…Не садрже јаја, а уместо шећера имају у себи урме.

 

У послеподневним сатима на бини наступили су  дечји хор „Цвркутићи”, хор пензионера „Карловачка јесен” и хор Римокатоличке цркве Пресветог Тројства. Након проглашења најлепшег куглофа уследио је и концерт ансамбла „Тамбурашки састав“.

„Куглоф фест” је завршен вечерас.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић / редакција СКИ   // фото: Ђорђе Радивојевић