Завршен фестивал хорске музике „Корнелије“

Победник трећег фестивала хорске музике „Корнелије“, који је у протекла два дана одржан у Сремским Карловцима јесте Црквено пјевачко друштво  „Острог“ из Нових Бановаца са диригенткињом Олгом Милићевић на челу. „Острог“ је понео титулу најбољег хора за извођење програма у целости. Друго место у истој категорији  припало је Црквеном хору „Света три Јерарха“ из Крупња под управом диригента Горана Андрића, а трећа награда отишла је у руке Црквеног хора „Покров пресвете Богородице“ из Сурчина, којим је дириговао  Ђорђе Гавриловић.

Новоустановљена награда фестивала за најбољег диригента  за примерено одабран програм према расположивом саставу ансамбла с којим је наступио,  припала је диригенткињи хора Саборне цркве „Свети Арсеније“ у Сремским Карловцима Мили Радонић. Од ове године додељује се и награда за најбоље извођење композиције Корнелија Станковића, чије име и дело слави овај фестивал, а први носилац таквог признања је диригенткиња хора храма Светог Ђорђа са Чукарице Емилија Милин.

На овогодишњем фестивалу наступило је 12 хорова, четири у ревијалном и осам у такмичарском делу. Према пропозицијама фестивала, сви хорови су на крају такмичарског дела заједно отпевали тропар Светим трима српским јерарсима, Сави, Арсенију и Максиму, који је хармонизовала диригенткиња дечјег хора карловачке Саборне цркве Александра Раденовић. Програм је завршен синоћ концертом гостујућих хорова у Карловачкој гимназији. Организатор фестивала је Саборна црква у Сремским Карловцима.

 

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић