Уметност суживота са пчелама

До овог дана, већина људских насеља су неплански нарасла, не узимајући у обзир ниво засићености територије. Ово се огледа кроз очигледан ефекат стопе изумирања биљних и животињских врста која достиже чак 150 врста дневно, што је 10 000 више него што се очекује без људског утицаја.

Узећи наведено у обзир, Покрет горана Војводине, у сарадњи са Друштвом пчелара „Јован Живановић“, покреће нови локални програм који је посвећен веома познатом бићу, које има сличну животну динамику, социјалну хијерархију и непосредан утицај на наше друштво – пчели. Пчеле, заједно са осталим опрашивачима, су једне од главних жртава растуће људске урбанизације. Иронично, њихов нестанак би покренуо распад екосистема, што указује на бесмисао тренутних људских насеља.

Да ли сте се икада питали који капацитет ваша околина има када је у питању реконструкција некадашње дивљине? Како промоција пчелињих насеобина може да допринесе биодиверзитету вашег предела? Како можемо бити инспирисани дизајном које пчеле праве и употребити га у људске потребе? Шта значи коевулуција и колико зависи од природног окружења? Како започети бављење пчеларством? Како направити кошницу од рециклираних материјала?


Покрет горана Војводине покреће нови локални програм за грађане Сремских Карловаца и околине „Уметност суживота са пчелама“, који ће реализовати у периоду између маја и августа ове године. Овим путем позивамо заинтересоване грађане да се укључите у програм пријавом на уводну радионицу о пчелама и њиховој улози у екосистему. Такође на овој радионици ћете сазнати више о програму и планираним активностима. Уводна радионица ће се одржати у недељу (21.05) у 11 часова у просторијама „Еколошког центра Радуловачки“. Отворена је за све заинтересоване грађане (15+) и потпуно је бесплатна. Пријава на следећем линку.

Пријава је отворена за прву активност, након које се можете одлучити у којим деловима програма желите да се укључите. За учешће у програму је пожељено основно знање из енглеског језика, како је једна од координатора програма бивша ЕВС волонтерка из Шпаније (Марина Тарус). За оне који се мање сналазе са енглеским, наши волонтери ће вам помоћи у превођењу.

Пријаве су отворене до 19.05. до 18 часова

Детаљније о програму на можете пронаћи на следећем линку.