Удружење „Наше руке“ на 3. ткачкој колонији

Градови Пирот и Сомбор у оквиру Споразума о сарадњи на очувању традиционалног ћилимарства заједно са Етно мрежом и локалним удружењима и уз подршку НАЛЕД-а и амбасада Аустралије и Сједињених Америчких Држава, организовали су трећу ткачку колонију од 14. до 17. септембра у Стапару код Сомбора.

Репрезентативна смотра најлепших стапарских ћилима дочекала је амбасадоре Аустралије и Норвешке, дипломате из амбасада САД, Израела, Велике Британије и Програма Уједињених нација, као и бројне домаће званичнике из покрајинских и републичких институција.

На овогодишњој колонији, осим Стапарки, Сомборки и Оџачанки, учествовало је и двадесетак врсних ткаља које су дошле чак из Лесковца, Кладова, Крушевца, Новог Пазара, Шапца, Панчева и Пирота да усаврше своје вештине и технике у ткању ћилима учествовало је удружење „Наше руке“ из Сремских Карловаца на челу са Татјаном Латковић. Колонију су ове године посетиле и представнице музеја чипке из града Кишкунхалаш у суседној Мађарској у циљу грађења сарадње на прекограничним програмима очувања културног наслеђа.

У оквиру програма колоније, организоване су и радионице и активности за децу која на овај начин упознају традицију и културу своје земље. Током посете дипломате су уручиле признања ученицима основне школе у Стапару који су учествовали у ликовном конкурсу на тему ћилима.

Како би сазнали све сазнали из прве руке, питали смо нашу суграђанку која је пре свега представљала Сремске Карловце на овој смотри за њене личне утиске и импресије и ево шта је поделила са нама:

„Стапарска ружа“ је назив који је настао од мотива који је био заступљен на ћилимима рађеним у Стапару ,Сомбору и околини.

Општина Сремски Карловци ,председник Ненад Миленковић и начелница Мирјана Шолаја су ме послали као представника из нашег места који се активно бавим очувањем и овог старог и уметничког заната .

Ја сам као представник нашег удружења понела поклоне организаторима колоније Етно мрежа, домаћинима Удружење жена „Стапарска ружа “ и Аустралијској амбасадорки -Бермет, књигу са овогодишњег фестивала поезије „Карловачки бродови“, туристички водич, Карловачке новине и ткану ешарпу ) свим учесницама сам поклонила књиге, новине и туристчки водич .

Моји утисци су позитивни, домаћини су били изузетно пријатни, гостољубиви и добро организовани. Све учеснице организатори и домаћини су одушевљени начином на који сам представила наше Карловце, поклонима као и вештинама којим владам као ткаља.Пошто сам прва завршила свој рад искористила сам слободно време да их научим још једној ткачкој техници и да помогнем женама које су биле спорије како би стигле до краја колоније да заврше своје радове.