Ученички интернат на месту старог вртића у Карловцима?

Огласне табле у Карловцима по завршетку школске године препуне су огласа којима мештани нуде станове и собе ученицима Карловачке гимназије.

То је деценијама уобичајена слика у Карловцима, будући да одувек најстарију српску гимназију уписују и ђаци из унутрашњости, а издавање станова гимназијалцима многим тамошњим породицама редован је вишегодишњи извор прихода.

По речима директора Карловачке гимназије Радована Ковачевића, више од стотину ђака те школе станује приватно или по новосадским ђачким домовима, а 35 њих није из ближе околине. Ковачевић напомиње да је ове године приметно више деце из Краљева, Рашке и Јагодине, док традиционално у ту школу иду и ђаци из Ваљева и Пожеге.


Порасле цене станова и соба

По ономе што се могло сазнати од станодаваца, гимназијалци за станове, односно собе, дају у просеку 80 евра. Добро упућени кажу да је градња брзе пруге кроз Карловце, односно повећана потражња станова за раднике, пореметила издавање некретнина, па је скочила и цена станова за ученике. Неки за смештај по ученику траже и 90 и 100 евра. У већини случајева у то су урачунати и трошкови струје, воде, грејања, интернета и кабловске телевизије. Исхрана није обухваћена том ценом, али спорадично има и таквих случајева.


– Око 40 одсто ученика станује приватно, а 60 одсто смештено је у једном од два ђачка дома, с тенденцијом да се тај проценат повећа – каже Ковачевић. – Дом ученика у Сремским Карловцима је реална потреба, без обзира на то ко какав став имао о томе, и то је нешто о чему се деценијама прича, али до сада на том плану ништа конкретно није предузето. Узимајући у обзир резултате уписа, којима морамо бити задовољни и очекујемо да ћемо, ако не побољшати, оно бар одржати тај ниво, Карловачка гимназија има реалне шансе да буде центар филолошких наука, односно средњошколских смерова у Србији. Да бисмо постали школа с таквим епитетом, потребан нам је ђачки дом. Верујем да бисмо у том случају привукли већи број ђака из централне Србије јер, усудићу се да кажем, мислим да би родитељи радије допустили деци да упишу школу у Сремским Карловцима када би у њима постојао дом.


Боља генерација првака

– С поносом морам да истакнем да је у последње две године интерес за упис у Карловачку гимназију повећан, што доказује број пријављених за полагање пријемног испита, као и оних који су га положили, те раст минимума бодова за упис на поједине језике. На некима од њих чак је и драстично повећан. Радује нас што смо ове године добили ученике с бољим просеком и већи број оних који су носиоци Вукове дипломе. У поређењу с београдском Филолошком гимназијом, може се рећи да смо овог пута постигли боље резултате – каже директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић.


Ковачевић напомиње да је у последње време ученички дом био тема његових разговора с надлежнима у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Влади Војводине, ресорном покрајинском секретаријату и локалној самоуправи, као и да су предузети кораци да би се идеја о изградњи дома померила с мртве тачке.

– Парцела на којој је некадашњи вртић предвиђа се за изградњу ученичког дома јер је реконструкција тог објекта у дом одбачена као нереалан потез из више разлога – истиче Ковачевић, и додаје да то захтева претходну измену одређених планских докумената и предузимање других правних радњи. – Дом би требало да буде пројектован тако да може примити до 150 ђака и не би био искључиво намењен смештају ученика. Замишља се и као објекат који ће одређене садржаје пружати и локалном становништву, а лети служити и у туристичке сврхе као хостел. Његовом градњом Карловачка гимназија би добила и простор за реализацију многобројних ђачких размена и програма који захтевају смештај учесника.

Ковачевић додаје да би отварање дома у Карловцима значило и запошљавање одређеног броја људи.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић