У Сремским Карловцима у оквиру фестивала „Срца у хармонији” две стотине младих спојила музика

Око две стотине деце са солистима који су слепи Огњеном Инђићем, Славицом Кљајић и Вероником Богнар, певало је у центру Сремских Карловаца у склопу Међународног инклузивног фестивала „Срца у Хармонији”.

Реч је о једном од фестивалских дана тог музичког програма који се одржава девету годину заредом. Карловци су имали прилику први пут да буду домаћини једног таквог  фестивалског дана захваљујући сарадњи новосадског удружења „Љубав, вера, нада” и Ликовног удружења „Карловачка цртачка школа”.

Кроз тај концерт, којем су претходиле инклузивне музичке радионице у ОШ „23. октобар”, намера организатора је да се јавности представе постигнућа особа с инвалидитетом и учини да они буду видљивији, затим да се афирмише културно стваралаштво младих, посебно младих с инвалидитетом као маргинализованих група, те јача инклузија кроз заједнички наступ младих редовне популације и младих с инвалидитетом.

Учесници су се представили репертоаром мешовитог садржаја, да би поентирали рокенролом на крају концерта који је трајао око два сата.

По речима оснивача и диригента инклузивног мешовитог хора „Исон” и председник удружења „Вера, љубав, нада” Миодрага Мише Близанца, сваки месец испуњен је наступима у различитим местима. После Карловаца, том хору предстоји у јулу духовна школа у манастиру Светих архангела крај Призрена, у септембру ће бити фестивалски дан у Новом Саду, а крајем тог месеца прославиће своју славу у Шајкашу.

На бини у Карловцима наступила су ђаци основних и средњих школа, међу којима су новосадска ОШ „Душан Радовић”, каровачка „23. октобар” , ШОСО „Милан Петровић”, затим  хор „Исон”, хор из Србобрана, „Вивак” из Сремске Митровице, Дом „Јабука” из Јабуке, Хор малих пчела из Крагујевца, октет „Огрлица од бисера”, Ивана Тијанић, Стеван Корић, плесна група из Дома у Ветернику, Радован Недељков, Мина Филиповић и многи други.  

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић