У Сремским Карловцима на почетку нове године чисте се атмосферски канали

Чишћење атмосферских канала, посао вредан 3,7 милиона динара, без ПДВ-а, у току је у Сремским Карловцима.

Како стоји у документу о закључењу уговора, објављеном на званичном сајту општине, посао је на основу конкурса додељен новосадском предузећу „Булевар компани”, које треба да очисти канале у року од 30 дана од почетка радова.

Уговорено је да буду очишћени канал уз државни пут II А реда број 100 и пропуст од бензинске станице „Кнез петрол” до ретензије, канал у насељу Браће Дејановић, те у улицама Београдској, Војвођанској, Карађорђевој, Николе Тесле, Митрополита Стратимировића, Теодора Крачуна и Карловачког мира. На списку за чишћење је и канал на путу за Стражилово, од Дворске баште до Карловачке гимназије.

По наводима из доступне документације, сав биљни и остали измуљени отпад неопходно је одвести на место које одреди инвеститор, а на предлог инспектора за заштиту животне средине. То место треба да буде  удаљено до пет километара од локације чишћења.

Међутим, како каже инспектор за заштиту животне средине у карловачкој општини Александар Андрић, извађени муљ, пошто се оцеди, биће лагерован на простору привременог паркиралишта, између пруге и пута, десно од семфора. Он ће ту, по Андрићевим речима, бити до даљњег, односно док се не донесе одлука о томе каква ће убудуће бити намена тог простора, што ће, између осталог, зависити и од планова „Железница Србије”.

Канали у Сремским Карловцима у последње две године нису чишћени. Када је тај посао предузет прошли пут, нису били обухваћени сви канали већ само они уз државни пут. 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић