У Карловцима за кућу траже од 15 до 250 хиљада евра

Промет некретнина у Сремским Карловцима последњих неколико година каратерише велика понуда кућа на продају, што не може да се каже и за куповину.

Барата се цифром од око 200 кућа које су оглашене за продају, што се сматра великом бројком у односу на то колико Сремски Карловци имају становника. Цене се крећу од око 15.000 евра за куће у рушевном стању, које се купују у првом реду због плацева и новоградње, до 250.000 за оне које се могу назвати вилама.

По речима власнице Агенције за промет некретнина „Пенџер” Јелене Богдановић, годинама се ситуација на тржишту некретнина у Сремским Карловцима битно не мења.

„Има потражње, али је приметна и ограничена куповна моћ грађана. Може се рећи и да је дошло до извесног пада цена, а колико ће то потрајати, показаће време. Постоје и оне куће које годинама „држе” цену. Најбоље се продају оне од 40.000 до 50.000 евра, и то најчешће помоћу кредита“, истиче Јелена Богдановић

Она каже да се мења структура купаца. Међу њима има Карловчана, али су чешћи они из других места. Раније су се на куповину куће у Карловцима углавном одлучивали пензионери у жељи да градску вреву замене животом у мирном месту. Сада је, каже она, све више младих брачних парова с децом који траже кров над главом у Карловцима у потрази за мирном животном средином.

Ситуација с продајом станова се мало разликује. Њих је мање у понуди јер их објективно и мало има у Карловцима. Највише се траже станови на  Дудари због даљинског грејања, а цена квадратног метра се креће од 550 до 650 евра

„ Ако говоримо о разлозима због којих Карловчани продају куће, ваља нагласити да су доминантна два. На продају се најчешће одлучују наследници некретнина, који су стамбено ситуирани па желе да се наслеђених кућа реше, а потом и они који због посла напуштају Карловце. Иза њих су они који продају куће због потребе за већим стамбеним простором“, објашњава Јелена Богдановић.

Ситуација с продајом станова се мало разликује. Њих је мање у понуди јер их објективно и мало има у Карловцима. Највише се траже станови на Дудари због даљинског грејања, а цена квадратног метра се креће од 550 до 650 евра.

Јелена Богдановић напомиње да је порасла потражња за плацевима, којих нема превише у понуди. У центру Карловаца готово да их нема, а њихова квадратура се креће од 300 до 450 квадратних метара. Цена квадратног метра комунално опремљених парцела је 30 евра, док је за неопремљене између 20 и 25 евра. У ободним деловима места квадратура парцела је већа и износи од 400 до 1.300 квадратних метара.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић