У Карловцима десет чувара природе добило „зелени лист“

Најстарије еколошко признање у Србији, установљено пре 35 година у склопу акције „Тражимо загађивача и заштитнике животне средине“ Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине додељено је данас лауреатима на свечаности у Карловачкој гимназији.

Ласкаву титулу „зелени лист“ за очување и унапређење природе и указивање на њен значај и вредности у 2017. години добило је десет  појединаца, удружења и организација, док је „црни лист“ као загађивач године припао компанији „Степ транс“ из Новог Сада због држања неколико десетина пута веће количине опасног отпада од оне за коју су имали дозволу.

„Зелени лист“ је за упорну борбу против изградње мини хидроелектрана на Старој планини добио Савез месних заједница Старе планине Темска, Сабахудину Абдагићу и Милораду Бабићу из Сјенице зелено признање припало је за организовање чушћења и очување Пештерског поља, а Научно-истраживачком друштву студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“ из Новог Сада за низ успешних акција у заштити животне средине .

Још једна награда за заштиту природе отишла је у Нови Сад. Добило ју је Удружење УГРИП за континуиране акције чишћења барутних магацина Петроварадинске тврђаве. Носиоци „зеленог листа“ су и Грин фест из Београда за допринос да главни град Србије буде на светској мапи зелених престоница, емисија „Знање-имање“ за дугогодишње промовисање заштите животне средине и образовање гледалаца, Миливој Миле Вучановић за изузетну посвећенос очувању живог света Вршачког бега, ОШ „Ратко Јовановић“ из села Висока код Ариља  и њена Ђачка задруга“Звончић“ за живот и рад у природи  и за природу. Зеленим одличјем окитили су се и Агенција Сити маркетинг центар из Ниша за оплемењивање насеља Милка Протић сађењем јелки и породица Возар из Кисача за три деценије  бављења органском производњом поврћа и стечено поверење потрошача.

Овог пута додељена су и специјална признања. За вишедеценијску посвећеност екологији оно је уручено министру заштите животне средине Горану Тривану, а за четири деценије рада у области заштите и унапређења животне средине у Покрету горана Србије Мирославу Михајловићу.

Горан Триван, први министар који је добитио ову награду у њеној историји,  истакао је да је очување животне средине  суштински најважнија тема и да награђивање вредних  људи јесте такође важно.

– Оно што горани на свој начин раде пре свега кроз деценијско пошумљавање како би Србија била зеленија, лепша и здравија, то је мисија – рекао је Триван. – И они засужују награде за оно што раде и добро је да су опстали бавећи се овим послом. Како су опстали то они најбоље знају, јер несташица новца јесте део проблема, а већи део потешкоћа јесте неразумевање друштва у ком је у време транзиције  све осим новца постало мање важно. Србија нам је екстремно загађена, биће боље, али сами не можемо, са медијима и Покретом горана и цивилним организацијама, хоћемо и можемо.

Главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац поводом шест деценија постојања овог програма уручио је повељу захвалности Покрету горана Војводине са којим од 2010. године организују ову еколошку акцију. Бројним поштоваоцима рада Покрета горана Војводине и добитницима нагарда обратила се и подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић