У Карловачкој гимназији обележен традиционални кинески празник светлећих фењера

Фестивал лампиона – Празник светиљки, пада 15-ог дана лунарног календара, првог пуног месеца након Пролећног фестивала – кинеске Нове године  и обележава завршетак новогодишњих празника. Пале се кинески фењери и пуштају да слободно лебде ка небу, плутају по рекама, светле у домовима и осветљавају дворишта и улице. Традиција налаже да свако домаћинство спрема традиционалне пиринчане кнедле (кин. јуенсјао), те се Празник лампиона назива и Јуенсјао фестивал.

Најрекреативнији међу свим кинеским празницима, по својим обичајима, пригодан је за све узрасте. Поред уживања у светиљкама и конзумирања пиринчаних кнедли у кругу породице, погађају се загонетке исписане на фењерима, изводе се бројне народне игре, од којих је најатрактивнија лављи плес (глумци унутар костима два лава, малог и великог, направљених од платна и папира, симулирају борбу у виду плеса, скачући високо или ходајући на штулама). Посебно се посвећује пажња  ватрометима који осветљавају ноћно небо првог пуног месеца у години.

Ученици кинеског језика Карловачке гимназије, заједно са професорима и лекторима Конфучијевог института (КИУНС), приредили су атрактиван играни програм, предавање о празнику и разне врсте наградних надметања, како би на што занимљивији начин представили обичаје овог лепог празника, а уједно и сами што више научили о језику,  култури  и традицији Кине. Наравно да су на крају сви пробали и чувене празничне јуенсјао кнедле.