Трка за Куп Србије у циклокросу

Бициклистички клуб „Стражилово“ Сремски Карловци у сарадњи са Бициклистичким савезом Србије у недељу 27. новембра организује трку за Куп Србије у циклокросу.

Старт прве трке која је предвиђена за полетарце, млађе кадете, кадете и хобисте је у 11 часова, док друга и главна трка у којој учествују мастерси, јуниори у 23 и елита почиње у 12 часова.

У такмичењу могу учествовати само лиценцирани возачи, а учесници се требају пријавити до 10и30 часова на Стражилову на дан одржавања трке.

ШТА ЈЕ ЦИКЛОКРОС?

Циклокрос је врста бициклистичке дисциплине и чија сезона почиње у септембру и траје све до фебруара. Трку чини висе кругова од по 2-5км зависно од категорије. Прво светско првенство у циклокросу одржано је 1950.

Стаза трке мора да прелази преко траве, земље, асфалта, песка као и да садржи препреке. Препреке возач прелази тако што сиђе са бицикла, прескочи препреке носећи бицикл, затим наставља да вози. Возач у сваком тренутку може да сиђе са бицикла и прегура га преко дела стазе за који мисли да не може да превезе. Препреке могу бити јаки успони, спустови као и непролазни делови стазе (вода, шибље, пањеви). Циклокрос трке су популарне у Белгији и Француској.

Циклокрос бицикли су слични друмским бициклима, лаки су, са кривим ручицама управљача и танким гумама (не дебљим од 35мм), као и друмским погоном. Разлика је у томе што су ови бицикли јачи од друмских, због техинчких потреба и користе се дебље гуме. За ову врсту бициклизма потребна је кондиција, издржљивост као и вештина на бициклу. Током трке постоји бокс у коме се отклањају кварови (дефекти) као нпр. пукнута гума и у коме се може заменити бицикл.