Тавански простор биће претворен у кабинете у карловачкој ОШ

У оквиру предстојеће обнове зграде ОШ „23. октобар”, уместо првобитно планираних  2.600 квадратних метара, радовима ће бити обухваћено 4.800, захваљујући томе што ће тавански простор бити адаптиран у учионице, сазнајемо од директорке школе Весне Чолић.

По њеним речима, идејни пројекат је завршен, а у току израде тог документа, у консултацијама с Канцеларијом за управљање јавним улагањима одлучено је да се обим радова прошири.

– Цео таван се преуређује у учионице кабинетског типа – објашњава директорка Чолић. – Осим кабинета, у том делу школе биће и атеље, библиотека и читаоница, најсавременије опремљена и с најмоденијим садржајима. Школа ће добити и лифт, који ће ићи од сутерена до поткровља. У плану је и партерно уређење дворишта, у којем ће ученици добити два мини-терена. Један ће бити за кошарку, други за фудбал, будући да ће летња учионица и котларница бити срушене.

Осим што ће фасада бити санирана, биће предузете мере да се згради подигне енергетска ефикасност и обезбеди зелени пасош Ц категорије. То ће се, између осталог, постићи и комплетном заменом столарије.

– Размишља се и о отварању продуженог боравка, заједно с кухињом и трпезаријом – каже Весна Чолић. – Школа никада није имала продужени боравак, а у данашње време је то неминовност, као и кухиња. Ми немамо ни кантину због тога што не постоје елементарни услови да се било коме изда простор за то.

Како каже директорка, вредност инвестиције је између 550 и 600 милиона динара. Идејни пројекат је добио сагласност од Републичког завода за заштиту споменика културе и инвеститора – Канцеларије за управљање јавним улагањима. Школи предстоји расписивање јавне набавке за израду главног пројекта, за шта очекује обећану подршку локалне самоуправе. По њеним предвиђањима, радови би могли почети на пролеће следеће године.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић