Свечано потписивање уговора Министра омладине и спорта, Вање Удовичића са представницима општина/градова

Пројекат „Предузетничко оснаживање младих – услови и елементи успешног и одговорног пословања“, спроводи Општина Сремски Карловци, финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.
Министар омладине и спорта Вања Удовичић потписао је данас уговоре са 20 јединица локалне самоуправе које имају основану канцеларију за младе, на основу резултата Конкурса за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном новоу.

У 20 градова и општина широм Србије, и ове године биће реализовани пројекти намењени запошљавању младих и подстицању омладинског предузетништва, стварању услова за квалитетно провођење слободног времена, упражњавању здравих стилова живота, подстицању активног учешћа младих у друштвеним процесима, процесима доношења одлука и развоју сервиса у локалним срединама, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта од 31 милион динара.  Локалне самоуправе спадају у ред најзначајнијих партнера Министарства омладине и спорта у остваривању циљева Националне стратегије за младе и Закона о младима.

Свечаној церемонији присуствовао је и председник општине Сремски Карловци господин Ненад Миленковић.

Општина Сремски Карловци, Канцеларија за младе је и у овом позиву успела да обезбеди подршку младима кроз пројекат „Предузетничко оснаживање младих – услови и елементи успешног  и одговорног пословања“. Одобрени пројекат се налази на листи 20 најбоље оцењених пројеката из Републике Србије. Овај пројекат је општину Сремски Карловци поново поставио на листу великих градова попут Београда, Новог Сада и Ниша.

Циљ пројекта је развијање програма неформалног образовања и успостављање одрживог и економичног сервиса за младе путем којег ће  стећи основна знања и вештине које су предуслови предузетничког подухвата. Популаризација савремених облика самозапошљавања младих у секторима услуга, туризма, информационих технологија, пољопривреде као и креативне индустрије што су специфичне потребе и могућности тржишта карактеристичног за територију општине Сремски Карловци. Повећавање ефикасности на тржишту рада, што се огледа у већој запошљивости, мобилности радне снаге, развоја људског капитала али и друштвене инклузије. Развијање метода “целоживотног учења” и практичних вештина које ће помоћи младима приликом запошљавања или самозапошљавања.

Кључне групе активности пројекта:

АКТИВНОСТ 1 – Реализација програмских активности (модула)

Модул 1: Омладинско предузетништво (основе)

Модул 2: Развој идеја и пословних шанси (анализа тржишта, развој бизнис планова)

Модул 3: Специјализоване обуке (основе рачуноводства, правна регулатива, продаја, маркетинг микс, интернет пословање, веб дизајн, пословна психологија)

Модул 4: Подршка развоју и финансирање предузетничког подухвата (пословни инкубатори, европска мрежа предузетника, развојне агенције, гаранције, пореске олакшице, фонд за развој, доношење инвестиционих одлука, могући извори финансирања предузетничких подухвата)

Модул 5: Пословни и маркетинг план (дефинисани пословни модели предложених предузетничких иницијатива)

 

АКТИВНОСТ 2 –  Израда интернет портала омладински предузетнички инфо сервис

АКТИВНОСТ 3 – Организација конференције „Млади предузетници лидери“ уз присуство медијских кућа

Овим путем позивамо све младе предузетнике или младе који размишљају о предузетничком подухвату да нам се прикључе у реализацији пројекта и да активно дају свој допринос.