Све више Кинеза и Израелаца посећује Сремске Карловце

Током првих шест месеци ове године Сремске Карловце је посетило, користећи услуге водича Туристичке организације општине Сремски Карловци (ТООСК), 11.447 туриста, што је готово у цифру идентичан број као лане у истом периоду.

Како кажу у ТООСК-у, у структури гостију и даље готово недостижну предност од 95 одсто имају домаћи, међу којима је највише деце која су у посету дошла у склопу екскурзија.

Ове године, по речима карловачких туристичких посленика, ударни месец за посете био је април, када је забележен долазак 4.086 туриста, што је знатно више него прошлог априла, када их је било 2.851. Од почетка године до краја јуна евидентирано је 5.000 ноћења, од чега се, захваљујући боравишној такси, у општинску касу слило 700.220 динара.

Туристи најчешће проведу једну ноћ у Карловцима, напомињу у Туристичкој организацији. Највише ноћења остварено је у мају, када се у Карловачкој гимназији и основној школи одржава Књижевна олимпијада. Тада су капацитети били пуни, и то се понавља из године у годину. Од 5.000 ноћења, 430 је било у приватном смештају, 1.070 у хотелу „Дунав“, а остатак у „Президенту“.

Уз опаску да се укупан број посетилаца Карловаца не зна јер је доста њих у транзиту, дођу када су манифестације или без најаве ТООСК-у и слично, из Туристичке организације напомињу да је приметно повећење туриста из Израела и Кине. Они су нарочито заинтересовани за пешачке и бициклистичке туре, обилазак Фрушке горе и манастира. Многи који дођу с намером да кампују, кажу у ТООСК-у, не крију огромно разочарање када им се каже да еко-камп на Стражилову, који је у надлежности Националног парка „Фрушка гора“, није у функцији.

Тренд долазака Кинеза се наставља. Чак и по овим тропским врућинама, свако мало могу се у центру Карловаца срести групе туриста из те далеке земље.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић