Сремски Карловци значајна станица у припремама за ЕПК 2021.

Прва у низу дискусија с актерима културног живота у Сремским Карловцима у склопу реализације идеје да се у том месту отвори једна од четири такозване културне станице у склопу припрема за 2021. годину, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, одржана је прексиноћ у карловачком Магистрату у организацији Фондације „Нови Сад 2021”.

Како су окупљеним представницима организација и удружења и појединцима који у Сремским Карловцима активно учествују у креирању програма у области културе и друштевног живота предочили чланови тима Фондације, зграда некадашњег биоскопа потенцијално је место за отварање таквог културног центра, који ће окупљати локалну заједницу и бити простор за развој уметничких и друштвених потенцијала и унапређење квалитета живота.

Да би испитали каква је ситуација на пољу културе у Сремским Карловцима, ко су носиоци програма, какве су могућности за унапређење стања, а који проблеми оптерећују културне делатнике, Фондација „Нови Сад 2021” покренула је серију консултативних састанака. На првом, који је одржан у Сремским Карловцима, учесници су истакли да су удружења грађана, организације и поједине институције покретачи и организатори културних дешавања у том месту и да међу њима постоји добра сарадња.

Зграда некадашњег биоскопа потенцијално је место за отварање културног центра, који ће окупљати локалну заједницу и бити простор за развој уметничких и друштвених потенцијала

Изнет је став да су центар културе и сала с позорницом за извођење различитих програма оно што недостаје Карловцима и што би могло унапредити културни живот мештана. Учесници су се сагласили у томе да је једна од бољки културног живота лоша информисаност и да је то сфера на чијем побољшању ваља радити.

Сремски Карловци су због свој културно-историјског значаја, поред Алмашког краја, Клисе и Новог насеља, предвиђени за место у којем би требало да буде отворена једна од четири културне станице. Након првог састанка с појединцима и представницима цивилног друштва не би ли испитали какве су потребе и потенцијали, те могући садржаји будућег културног центра у Сремским Карловцима, 12. децембра ће бити одржан и сусрет са челницима локалне самоуправе и институција културе и образовања.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић