Сремски Карловци на прагу нових европских пројеката

Један од неколико европских пројеката у којима партнер учествује општина Сремски Карловци, „Мале општине у борби против евроскептицизма” (СМУГ) је завршен, а како каже руководилац Одељења за локални економски развој и привреду Дарко Миланковић, захваљујући њему, Сремски Карловци су препознати као значајан партнер и локалној самоуправи указано поверење да буде носилац нове пројектне иницијативе „Европска блискост”.

– У сарадњи са 17 партнера предали смо пројектни предлог и он је у процесу одлучивања – каже Миланковић. – Уколико буде одобрен, добићемо шансу да организујемо програме у Карловцима и промовишемо њихове културне и историјске вредности, да дефинишемо нове туристичке производе, у шта бисмо укључили и угоститељски и привредни сектор.

Миланковић каже да је у току пројекат у оквиру прекограничне сарадње Србије и Мађарске „Дунавска винска рута”, те да су недавно представници општине учествовали на светском Сајму туризма у Будимпешти, презентујући винске и туристичке потенцијале Карловаца. Напоменуо је да је у склопу тог пројекта, који подразумева набавку пловила који ће служити за афирмацију и промоцију винарства, припремљена тендерска документација за куповину брода.

У току је и пројекат „Европски омладински  ангажовани театар”, у којем је партнер карловачка Канцеларија за младе. Њена улога у том пројекту је да младе из Карловаца укључи у њега, а тиме и у токове  међународне сарадње.

Пројекат „Дарлинг”, у чијој реализацији такође учествује карловачка општина, у завршној је фази. Из њега треба да проистекне, како каже Миланковић, стратешки документ као основ  за примену хидрогеотермалне енергије на подручју општине.

– Најважније је да смо кроз досадашње пројекте показали да смо одговоран тим и поуздан партнер, без обзира на то што Србија још није чланица Европске уније – каже Миланковић. – Као таквом тиму, поверено нам је да учествујемо као партнер у пројекту с Апатином и Сталном конференцијом градова и општина у попису јавне имовине, тачније, подземних водова.

Извор: Dnevnik.rs // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић