Спремно дочекали почетак школске године

У новој школској години у ђачке клупе Основне школе у „23. октобар“ у Сремским Карловцима седеће око 600 основаца, а у свакој генерацији биће по три одељења. Новина је да ђаци више немају наставу суботом.

За све ученике сремскокарловачке Основне школе, у оквиу пројекта „Бесплатни  уџбеници“, обезбеђену су наставним планом предвиђене књиге, а ђаци прваци, у оквиру кампање „Безбедност у саобраћају“, добиће жуте мараме и пригодне поклоне.

Ученици првих разреда и њихови родитељи благовремено су обавештени о потреби набавке уџбеника, тако да смо обезбедили 50 комплета. остали ће то учинити сами, реферише директор, Горан Маравић.

На крају ове школске године осмаке чека још једна новина: уписни праг за четворогодишње школе. Црта је повучена на 50 бодова, што значи да ђаци који не скупе тај број број бодова, могу да упишу само трогодишње смерове.

До сада су свршени основци могли да стекну максимално 100 бодова, тако што су све петице из претходног школовања доносиле 70 бодова, док су тестови из српског језика, математике и комбинованог испита носили још 30 бодова, односно 10 по тесту.

Очекује се да ће новоуведени праг знања обезбедити неопходан квалитет у настави, а просветним радницима ће бити лакше да планирају профиле.

Осим увођења прага знања, новина је и то што се убудуће приликом уписа неће вредновати успеси са такмичења, јер те бодове, како је образложено, освајају управо ученици који ионако најбоље ураде тестове.

Генерацију која је сада уписала средњу школу, 2019. године сачекаће још једно изненађење – велика матура, У Министарству просвете истичу да је природно да садашњи пријемни испит прерасте у велику матуру, која, због недостатака новца, неће бити као оне у Словенији или Словачкој.

извор: Карловачки лист