Снимање серије „Сенке над Балканом“

Данас су у Сремским Карловцима снимани кадрови нове ТВ серије „Сенке над Балканом“, која се реализује у продукцији „Кобра филма“ на челу са Драганом Бјелогрлићем.
Серија Сенке над Балканом је у основи политичка трилер-драма, са елементима мистике. Радња серије смештена је у тридесете године прошлог века у Краљевини СХС (Краљевина Југославија).

Креативни концепт серијала је историјска фикција, односно комбиновање стварних и измишљених догађаја, као и комбинација историјских личности са фиктивним ликовима.

Цео серијал је подељен у три сезоне. Прва сезона (период од 1928. до 1940. године) покрива период непосредно пред убиство хрватског народног посланика Стјепана Радића у Народној Скупштини СХС и увођење диктатуре. Друга сезона обрађује период пред убиство краља Александра Карађорђевића у Марсељу 1934. године и завршава се чином његовог убиства. Трећа сезона је смештена пред сам почетак Другог светског рата, и распад Краљевине Југославије.
Као основни амбијент за одигравање главне окоснице радње овог серијала изабран је Београд тога времена. У средишту догађања су и њени главни ликови: педесетогодишњи инспектор криминалне полиције Андра Танасијевић Тане и његов нови сарадник, млади форензичар Станко Плетикосић.

Београд је представљен као место у којем се криминал своди на класичне пљачке и убиства, али у коме највеће проблеме ипак праве ратови опијумских картела, којима је он само траса за даљи шверц скупе и цењене дроге ка Европи и Америци.
Прави заплет започиње на једном маскенбалу, на којем је окупљен сав „крем“ Београда, и на којем се догоди свирепо и веома необично убиство. Инспектор Танасијевић убрзо постаје свестан да је узрок учесталих језивих догађаја који почињу да се гомилају по граду древна реликвија – Лонгиново копље (копље којим је Исус прободен на крсту) – којој се приписују мистичне моћи.

Он схвата да постоје људи који су спремни на све да би га се докопали и упада у ковитлац злочина у које су умешане све опскурне интересне групе Балкана тог времена: војска генерала Врангела, НКВД, Црна рука, ВМРО, југословенски комунисти, масони, бугарски и руски опијумски картели, београдско подземље, тајна нацистичка секта Тули…

Пратећи трагове почињених злочина, инспектор се укључује у општу потеру за реликвијом са једним јединим циљем – да је уклони из Београда и спречи даља страдања невиних људи…

У узбудљивој трилерској нарацији, препуној обрта и досада непознатих историјских догађаја, заправо се осликава Европа у предворју догађаја који ће обележити 20. век, са Београдом као неуралгичном тачком и местом у коме су се увек укрштали и сукобљавали најразличитији светски интереси.

Радња се одиграва претежно у Београду, али и Санкт Петербургу, Бечу, Женеви, Македонији, Херцег Новом…

Главне улоге у серији тумаче: Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Марија Бергам, Гордан Кичић, Ненад Јездић, Бранимир Брстина, Слободан Бода Нинковић, Драган Петровић Пеле, Милица Гојковић, Тони Михајловски, Милош Самолов, Марко Живић, Ива Кевра, Николина Јелисавац, Александар Стојковић.

Редитељи серије су Драган Бјелогрлић, Коста Ђорђевић, Данило Бећковић и Срђан Спасић. Директор фотографије Иван Костић, сценограф Горан Јоксимовић, костимограф Борис Чакширан, монтажер Лазар Предојев.

Емитовање серије Сенке над Балканом, која ће имати десет епизода, планирано је за јесен 2017. године на РТС-у.