Шарчевић: Сремски Карловци да постану српски Хајделберг

Сремски Карловци би требало да постану „српски Хајделберг“, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, током обиласка Карловачке гимназије.

У тој најстаријој српској гимназији су, у оквиру Програма модернизације школа, у току радови на санацији фасаде, водовода и канализације, чија је вредност 202.808 евра. Завршетак радова најављен је за 14. април.

У својству домаћина, министра су дочекали председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић и директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић.

Шарчевић је оценио да је Карловачка гимназија „институција и да је њен допринос српском образовању немерљив“, саопштило је ресорно министарство.

Он је рекао да је време да се иде корак даље од идеје да се промовише студирање у Србији и да се уради оно што су многе земље већ урадиле.

Ми смо пошли од идеје да Сремски Карловци постану српски Хајделберг и да то заиста осмислимо као један град образовног и културног профила где би се сви постојећи капацитети укључили у те пројекте пре свега интернационалне студије и ту врсту образовања, казао је министар Шарчевић.

Он је најавио да ће данас о томе разговарати и са сремским епископом Српске православне цркве Василијем.

Данашњем састанку у Сремским Карловцима присуствовали су и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић.

извор: дневник.рс  // ТАНЈУГ// фото: Ђорђе Радивојевић