Рестрикције у водоснабдевању због радова на доводнику преко Жежељевог моста

На ванредној конференцији за новинаре, коју је организовало ЈКП „Водовод и канализација“, а поводом рестрикција воде због радова на прикључењу цевовода на Жежељевом мосту, новинарима су се обратили Мирослав Јелечанин, руководилац Службе дистрибуције и производње воде и Марко Величковић, руководилац Службе пројектовања и реализације. Јелечанин је истакао да су радови на повезивању чворишта на изворишту Петроварадинска ада планирани те да се сада ради повезивање новог доводника који иде преко новог Жежељевог моста.

– Повезивање чворишта изискује доста времена и док трају радови усркаћени смо за 25 одсто сирове воде, односно 300 – 350 литара у секунди, што је и довело до рестрикција у водоснабдевању. Преко Жежељевог моста иде 2/3 воде с Петроварадинске аде, а преко моста Дуга 1/3 сирове воде, што значи да смо изгубили велику количину воде. Тренутно, с изворишта Ратно острво добијамо 650 литара, а с Петроварадинске аде 200 литара у секунди, док количина воде у редовним околностима износи 1.100 литара. Радове на оба градилишта изводе трећа лица те динамика радова, као и њихов завршетак, не зависе од нас – објаснио је Јелечанин.

Према речима Марка Величковића, тренутни радови се изводе јер се цевовод на привременом демонтажном мосту уклања због демонтирања моста, а у рад пушта нови цевовод преко новог Жежељевог моста.

– Већи део посла је завршен, али остаје најкомплекснији део када треба у две тачке да превежемо и заменимо све затвараче, како би систем боље функционисао. Радимо под притиском и трудимо се да што пре завршимо. Крајњи рок за завршетак радова је 18. децембар, али надамо се да ће бити завршени и раније – закључио је Величковић.

Из горенаведених разлога ЈКП „Водовод и канализација“ прешло је на рестриктиван режим водоснабдевања и такав режим остаје на снази до завршетка радова.


Због планираних и најављених радова у Фабрици воде и на изворишту Петроварадинска ада, а који укључују прикључивање цевовода на нови Жежељев мост, мора да се уведе рестриктиван режим у водоснабдевању у приградским насељима како би се водоснабдевање у граду стабилизовало.

Распоред рестрикција

Од 10ч до 17ч, као и од 22ч до 5ч без воде ће бити сва приградска насеља према следећем распореду искључења:

– Ветерник и Футог
– Руменка, Кисач и Степановићево
– Каћ, Будисава и Ковиљ
– Ченеј
– Петроварадин и Сремски Карловци
– Буковац
– Поповица и Лединци (нови и стари)
– Сремска Каменица

Док приградска насеља буду без воде, у граду ће водоснабдевање бити нормализовано, са могућношћу смањеног притиска у мрежи од 17ч до 22ч, док ће све болнице, као приоритетни објекти, имати уредно водоснабдевање.

Овакав режим биће на снази до завршетка радова.

извор: ЈКП Водовод и канализаија Нови Сад