Проглашени победници конкурса о обичајима Подунавских Шваба

Ауторкама најбољих писмених радова пристиглих на конкурс „Народни обичаји Подунавских Шваба и добросуседски односи“, који је расписала Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“, у суботу су у Карловачкој гимназији уручене награде и дипломе, а осталим учесницима захвалнице.

Жири је оценио да су литерарни радови Ленке Настасић из Стапара, те ученица Карловачке гимназије Марине Тодић и Николине Дикић, најбољи одговор на задату тему, и да њихове ауторке заслужују да добију равноправне награде.

То је трећи конкурс Фондације за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“, којим се, како је рекао њен председник Стјепан А. Седер, тежи упознавању младих генерација с идејом суживота с другим и другачијим и доборсуседских односа, на шта се у раду те организације ставља нагласак, не би ли нови нараштаји прихватили космополитизам као модел понашања.

– Конкурс смо раписали и проследили свим библиотекама и гимназијама у Војводини и неким факултетима – казао је Стјепан Седер. – Право да учествују имали су млади од 15 до 21 године. У тексту конкурса смо назначили да ставе акценат на добросуседске односе и суживот с другим и другачијим. Осам радова ушло је у ужи избор, а три су добила награде.

Осим свечане доделе награда, Фондација „Завичајна кућа“ приредила је тог дана  целодневни боравак учесницима конкурса у Сремским Карловцима. У пратњи организатора и домаћина, они су пре подне обишли музејску поставку у седишту Фондације која говори о животу Подунавских Шваба пре више од два и по века, Капелу мира, упознали се с осталим знаменитостима Сремских Карловаца, а потом у спомен-библиотеци најстарије српске гимназије разговарали с писцем Мирком Себићем.

Радови награђени на конкурсу биће преведени на немачки језик и објављни у најновијем броју часописа „Фенстер“, који издаје Фондација „Завичајна кућа“.

У музичком делу програма у Карловачкој гимназији наступио је карловачки бенд „Херценшлус“.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић