Председник Покрајинске владе Игор Мировић се састао са патријархом српским Иринејем

Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарао у среду 14. децембра, у Патријаршијском двору у Београду, са патријархом српским Иринејем о сарадњи Српске православне цркве и Покрајинске владе на унапређивању статуса имовине на територији АП Војводине, која је враћена Српској православној цркви у поступку реституције. Током сусрета било је речи о могућности како да ова имовина на најбољи начин буде од пуне користи Цркви, покрајини Војводини, као и свим грађанима.

На састанку су као важна издвојена питања израде Просторног плана подручја посебне намене културног предела Сремски Карловци и Просторног плана подручја посебне намене „Фрушка Гора“, а разговарано је и на тему унапређивања поклоничко-туристичког потенцијала Сремских Карловаца. Саговорници су се сложили да је важна тема и оптимално управљање арборетумом природе „Дворска башта“ у Сремским Карловцима, који као засад разноврсних биљних врста служи првенствено у образовне сврхе.

Оцењено је и да је у наредном периоду потребно одредити намену и појединим репрезентативним објектима, попут Палате „Стефанеум“, једној од највреднијих грађевина у старом језгру Сремских Карловаца, подигнутој 1903. године, као и „Светосавском дому“.

Договорено је да се редовном комуникацијом и тешњом сарадњом надлежних покрајинских институција и представника Српске православне цркве у наредном периоду преиспитају могућности и започне рад на решавању дефинисаних приоритетних пројеката.

Састанку су још присуствовали су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине и Стојадин Павловић, директор патријаршијске управне канцеларије.