Празник поезије на видиковцу – 3. СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИ ПЕСНИЧКИ БРОДОВИ

Победник трећег међународног конкурса поетске манифестације „Сремскокарловачки песнички бродови“ у категорији песама инспирисаних Сремским Карловцима је Никола Раусављевић из Новог Сада. Друго место освојила је Драгица Стојановић из Зрењанина , а треће место припало је Новосађанину Милану Шелмићу.

У категорији песама инспирисаних вином, што је новина овогодишњег конкурса, прву награду освојио је Милојко Калосеровић из Чачка. Сара Јовановић из Краљева заузела је другу позицију, а Весна Фојкар Ћирић из Ниша треће место.

Овогодишњим лауреатима Сремскокарловачких песничких бродова награде су уручене у суботу увече на Видиковцу у Сремским Карловцима, где је одржан први поетско-музички хепенинг.

На конкурс је ове године пристигло стотинак песама, а међу њима су се нашли и стихови ученика трећег разреда карловачке Основне школе „23. октобар“ Огњена Митровића, који је имао прилику, као и његове старије, искусне колеге, овогодишњи лауреати, међу којима је и Драгица Стојановић, прошлогодишња добитница награде „Печат вароши сремскокарловачке“, да одрецитује своју песму.

Песме је оцењивао трочлани жири који су чинили песникиња и чланица Општинског већа задужена за културу Весна Фекете, композитор Бобан Џефердановић и, у својству председника жирија, песник Благоје Баковић, који је нагласио да су одлукудонели тешко, уз извињење и жал што бар петнаестак учесника конкурса није понело неко ласкаво признање јер, како је додао, пресудиле су нијансе.

– Први пут сам на оваквом месту и просто завидим Карловцима што су умели тако да загрле вечност, прво судбином Бранка Радичевића, а друго судбином Душка Трифуновића. И један и други су кренули из брода, један се укотвио на Стражилову, а други је дошао овде, код нас, да буде вечни младић. Велики писац Матија Бећковић каже да је циљ људског живота нешто због чега ћеш живот презирати. Онај ко прежали ово постојање и докопа се вечности и за живота, попут Душка Трифуновића и осталих, заслужио је дивљење – рекао је Баковић.

Осим добитника награда, своје стихове изрекли су и Весна Фекете и Благоје Баковић, али поезија те вечери није само казивана она је и певана. Мини концерт, певајући песме познатих песника Добрише Цесарића, Јована Јовановића Змаја, Милоша Црњанског, Милоша Галетина, за које је сам написао музику, одржао је кантаутор и композитор Немања Нешић. Осим њега, наступили су хор „Цвркутићи“ и полазници школе гитаре под управом Бобана Џефердановића, председника Удружења грађана СК-АРТ које је ове године организовало ову песничку манифестацију, те чланице ОКУД-а „Бранково коло“ Невена Ђекић и Марија Бези.

текст: Зорица Милосављевић / фото: Ђорђе Радивојевић