Потписана Европска повеља о родној равноправности

Председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић потписао је данас Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу у присуству директорке Завода за равноправност полова Диане Миловић, управнице галерије Матице српске Др Тијане Палковљевић Бугарски и председнице општинског Савета за родну равноправност и остваривање једнаких могућности Сандре Фрљановић.

Тиме је Општина Сремски Карловци преузела обавезу да промовише најбољу праксу у погледу истинске равноправности полова. Повеља је намењена локалним и регионалним управама Европе, које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

– Потписивањем Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу, кажу, за корак смо ближи Европи. Ја мислим да се у Карловцима одавно европски размишља и ради.

Европу смо бранили и мирили. У Карловцима су 1699. године дефинисане прве границе будуће уједињене Европе.
Карловци ће 2021. године бити уз Нови Сад, када он постане Европска престоница културе.

Европски мир, европска култура.
Трудимо се да не заостајемо за Европом ни када је реч o родној равноправности.
Повељу , пре свега, схватам као прилику да системски уредимо ову важну област, онако како су то урадиле локалне самоуправе широм Европе.

Да користимо заједнички еталон, који ће нам недвосмислено показивати шта смо урадили и шта радимо. И на основу којег ћемо планирати будуће активности.
Повеља је проистекла из Пројекта „Град за равноправност“, који је омогућио да се прикупе примери добре праксе у управљању градовима.

Карловци су добар пример.
Од педесет шесторо запослених у локалној управо више од половине су жене. Прецизно 57%. У основном образовању 88% су жене, у здравству 100%.

Много више него што предвиђа повеља.
Не мислим да смо урадили све и онако како препоручује повеља, али и не бринем да ли ћемо посао окончати у складу са овим документом.
Надам се да неће изостати помоћ Покрајинске владе, Завода за родну равноправност и других институција и појединаца – рекао је председник Миленковић.