Поповић: Највећа бољка у Карловцима недостатак спортских објеката

За карловачки спорт крајем прошле године наступила је нова етапа, будући да је дошло до промене руководства Спортског савеза општине, што се већ почетком ове године могло и приметити по предузетим потезима.

По речима новог председника Спортског савеза Анђелка Поповића, некадашњег успешног спортисте и осведоченог спортског радника, када је преузимао дужност првог човека карловачког спорта, знао је да је то изузетно захтеван задатак, али је љубав према спорту и Сремским Карловцима превагнула.

– То је за мене било изазов – каже Анђелко Поповић. – Као што сам и на почетку мандата рекао, највећа бољка спорта у Сремским Карловцима су спортски објекти, којих или нема, или што постоји не задовољава стандарде. Спортска инфраструктура је испод нивоа који карловачки спортисти заслужују, а да невоља буде већа, решавање тог проблема превазилази наше финансијске моћи, односно издвајања локалне самоуправе за спорт.  

Поповић истиче да су услови у сали Соколског дома такви да постоји реална шанса за повређивање спортиста, а нерешени имовинскоправни односи препрека Спортском савезу да конкурише за добијање пара и санацију тог објекта. С друге стране, напомиње он, та и сала у основној школи једине пружају услове за тренинге зими, али нису погодне за такмичења у појединим дисциплинама. Када је кошарка у питању, једино је терен у Дворској башти по стандардима ФИБА, али он се може користити само лети.

– Настојаћемо да обезбедимо новац на конкурсу Покрајинске владе за теретану да бисмо растеретили мало поменуте две сале – истиче Поповић. –  Биће то теретана на отвореном, коју бисмо сместили на дечјем игралишту иза основне школе. Намера нам је да на тај начин омогућимо свима да је користе. Истина, велика жеља Спортског савеза је да Карловци добију халу, која би у великој мери побољшала услове за бављење спортом, и ми ћемо се трудити да на том плану учинимо све што је у нашој моћи.   

Од ове године – и то је највећа новина – по препоруци Државне ревизорске инстиутуције, на снази је другачије финансирање спортских клубова у Карловцима. Прописана је нова процедура, утврђени критеријуми, обрасци… На основу нових правила и конкурса, расподељен је 1,8 милион динара од 2,8 милиона, које је локална самоуправа предвидела за финансирање спорта у овој години. 

– Остатак од милион динара Спортски савез током године ће корситити за сопствено функционисање и финансирање програма из домена спорта од значаја за општину– каже наш саговорник. – Од тих пара реализовали смо пројекат посвећен здравој исхрани спортиста, „Дане плеса“… Предстоје нам до краја године и традиционални Ноћни турнир у малом фудбалу у Дворској башти, Дан спорта 16. септембра, у част Дана Сремских Карловаца, као и годишњи избор најбољег спортисте.

Спортску породицу у Карловцима чини 16 клубова, од којих неки нису активни. Поповић каже да постоје реални изгледи да се у скорије време чланство прошири укључивањем још три клуба. У питању су клубови кик-бокса, шаха и кајака и кануа. За последњи Поповић каже да ће бити остварење давнашње жеље да се оснује неки клуб на води у Карловцима. Ту идеју је подржало и Удружење спортских риболоваца „Дунав“, које би требало да помогне када је смештај пловила у питању.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић