Покрајина стипендира 77 талентованих спортиста и 16 спортских стручњака

У Покрајинској влади, данас су потписани уговори о финансирању стипендирања перспективних и талентованих спортиста и усавршавања младих спортских стручњака из Војводине.

Програмом Покрајинског секретаријата за спорт и омладину у 2017. години обухваћено је 77 спортиста узраста 14 до 20 година и 16 спортских стручњака, а за ове намене издвојено је 20 милиона динара.

Тања Жунић чланица КК „Импулс“ једина је Карловчанка која је својим преданим радом и залагањем као и постигнутим резултатима у каратеу заслужила да се нађе у овој одабраној групи младих и перспектиних спортиста.

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез је у свом обраћању спортистима, спортским стручњацима и представницима покрајинских гранских савеза, изразио посебно задовољство што је у 2017. години, за овај програм, ресорни секретаријат определио значајно већи буџет на који може да рачуна већи број стипендиста, талентованих спортиста. Батез је нагласио да је програмом поново предвиђено и да спортски стручњаци добију подршку за своје усваршавање.

„У односу на прошлу годину смо увели праксу да и неолимпијске гране спорта могу да учествују на овом конкурсу, и мислим да је то велики помак напред“, рекао је Батез и додао да сматра да су и олимпијски и неолимпијски спортови за Секретаријат равноправни.

Ресорни секретар је указао на значај овог програма, чији је циљ да идентификује младе спортске таленте, прати њихове резултате, перманентно тестира у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта и улаже у њихов развој и напредак. Како је подсетио, позив да предложе своје кандидате у овој години, упућен је свим покрајинским гранским савезима надлежним за олимпијске и неолимпијске спортске гране. Предлоге је доставило 30 гранских савеза за 127 кандидата, од којих већина у својим узрасним категоријама већ има и значајне међународне резултате, а сви стипендирани спортисти носиоци су титула националних првака у својим узрасним категоријама. Секретаријат је на предлог стручне комисије донео одлуку да се ове године финансира 77 спортиста и спортисткиња из 30 грана спорта, чија стипендија на месечном нивоу износити нето 15 хиљада динара. Од 25 предложених спортских стручњака, подршку у истом износу је добило њих 16.

Владимир Батез је нагласио и то да радује чињеница да су претенденти на покрајинску стипендију прешли на националну стипендију, што је доказ да је њихов квалитет препознат на време. Подсетио је и да су из овог програма, управо и наши успешни представници на Олимпијским играма у Рију: Ања Цревар и Виктор Немеш. Са жељом да ова стипендија буде нови подстицај за даље усавршавање њихових корисника, Батез је рекао да је сигуран да ће наставити са вредним радом, уз додатну посвећеност и одрицање, јер како је нагласио „то је једини пут који води ка крајњем циљу, а то су учешће и освајање медаља на европским и светским првенствима, као и на олимпијским играма“.