Почиње летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“

Летња школа црквеног појања ”Корнелију у спомен”, 26. по реду, у организацији  Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца, биће одржана у Сремским Карловцима од 29. јула до 5. августа. У раду овогодишње летње школе, учествоваће више од четрдесет полазника из Новог Сада, Суботице, Бачке Паланкке, Беле Цркве, Београда, Крушевца, Лесковца, Подгорице, Херцег Новог, Израела и Аустрије. Поред одраслих певача, учесници овог јединственог летњег музичког  кампа, који се заснива на чувеном карловачком црквеном појању, које је Корнелије Станковић нотно забележио управо у Сремским Карловцима,  биће и карловачки малишани, који ће у оквиру дечје хорске радионице са диригенткињом мр Милицом Андрејевић певати композиције примерене њиховом узрасту.

Овогодишња летња школа одвијаће се по програму др Наташе Марјановић. Практични рад школе ће се одвијати, као и до сада, кроз  три радионице. Појачку радионицу водиће др Предраг Ђоковић, са мешовитим хором ће радити Снежана Жујић, а са дечјим мр Милица Андрејевић. Новина је да ће ове године у раду школе учествовати и гостујући диригент, а то је др Богдан Ђаковић.

Као и свих претходних година, полазници ће, осим на пробама, свакодневно певати на богослужењима у карловачким црквама. Поред завршног концерта полазника курса, предвиђен је и концерт ансамбла „Ренесанс“, за учеснике летње школе црквеног појања и грађане.

За грађане и полазнике и ове године биће организована предавања из различитих области, а међу предавачима посетиоци ће имати прилику да виде др Даницу Петровић, др Светлану Томин, др Ненада Ристовића, мр Милицу Андрејевић, Дејана Попова из Темишвара. Основна тема школе је „Лик Богородице у црквеном појању“ и она  ће бити окосница програма и активности на свим радионицама и предавањима.

Полазници  ће бити смештени у Еколошком центру „Радуловачки“, партнерској организацији Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца. Радионице и програми ће се одвијати у Еколошком центру и  Карловачкој гимназији,  а рад школе ове године подржали су локална самоуправа, Епархија сремска,  компанија АЛ Рањафед Србија д.о.о, као и винари Жарко Живановић и Петар Бајило.


26. ЛЕТЊА ШКОЛА ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА ”КОРНЕЛИЈУ У СПОМЕН”

Сремски Карловци, 29. jул–5. август 2018.

 

 

П р о г р а м

 

Аутор програма др Наташа Марјановић

 

Тема:  Лик Богородице у црквеним песмама

 

Диригенти: Снежана Жујић (хорска радионица), др Предраг Ђоковић (појачка радионица) мр Милица Андрејевић (дечја хорска група)

Гост диригент: др Богдан Ђаковић

Асистенти: Мила Радонић, Александра Раденовић и мсц Јован Стојановић

 

Недеља, 29. јул         

20.00   Еколошки центар „Радуловачки”

 др Светлана Томин, Допринос жена српској култури средњег векаАнгелина        

             Бранковић

Понедељак, 30. јул

20.00   Еколошки центар ”Радуловачки”

проф. др Даница Петровић, Извођење духовне музике – јуче, данас, сутра

 

Уторак, 31. јул

12.00 Еколошки центар „Радуловачки“

др Ненад Ристовић, Српска култура XVIII столећа као научноистраживачки   изазов

20.00 Еколошки центар „Радуловачки“

Концерт Ансамбла Ренесанс

Четвртак, 2. август

9.30   Саборна црква, Света литургија

Певају полазници школе

20.00 Еколошки центар „Радуловачки“

мр Милица Андрејевић и Дејан Попов,

Српски појци у историјском Банату од почетка 19. века до данас

 

Петак  3. август       

20.00   Еколошки центар „Радуловачки”

Представљање нотних зборника и мелографских збирки српског појања

Учествују: др Наташа Марјановић, Снежана Жујић, мр Милица Андрејевић, др Предраг Ђоковић, др Богдан Ђаковић, мсц Јован Стојановић, Дејан Попов

Субота 4. август

20.00   Свечана сала Карловачке гимназије

Концерт полазника школе

Недеља 5. август

09.30   Саборна црква, света литургија

Певају полазници школе

11.00   Музеј пчеларства и Винска кућа „Живановић“

мр Душан Михалек: Стопама Богородице у Светој земљи

 

Одржавање школе помогли:епископ сремски Василије,општина Сремски Карловци, AL Rawafed Srbija d.o.o, винари Жарко Живановић и Петар Бајило.