ПАЖЊА – Од данас на снази ЦРВЕНИ метеоаларм

У наредном периоду, до 9. августа следи нам веома топло време са максималном температуром у већини места од 35 до 39 °С, за викенд локално и око 41 °С. Топле ће бити и ноћи, у већини крајева тропске, најнижа температура изнад 20 °С.

РХМЗ је данас прогласио црвени метеоаларм за територију читаве Србије.

Шта значи црвени метеоаларм?

Како се наводи на сајту РХМЗ то значи да је време врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби.

Превисоке температуре дефинитивно угрожавају стање суграђана. Кретања од 10 до 17 часова, требало би да буду сведена на минимум, такође требало би уносити и што више течности и боравити у хладовини или климатизованим просторијама. Услед очекиване биометеоролошке ситуације свим хроничним болесницима се саветује изузетна опрезност. Најизраженије тегобе могу осетити особе с кардиоваскуларним обољењима и осетљивим нервним системом. Могући су променљиво расположење, смањење радне способности и главобоља. Примена адекватне заштите од УВ зрачења и ограничење физичких напора је препорука свима.

Повећана је и опасност од пожара, па су превентивне мере свих нас неопходне, како не би дошло до нежељених ситуација. Сва паљења грања, стрњика и сувог материјала не би требало да се врше док трају тропске врућине. За грађане који о томе не буду водили рачуна, прописане су и одређене санкционе мере.