Ове године Егзит фестивал никад јачи

Овогодишње издање ЕГЗИТ фестивала не престаје са потврдама хедлајнера, па је друштво у којем су већ Kilersi, Liam Gallagher, Years & Years, Roisin Murphy, Jason Derulo, Nina Kraviz, Rag’n’Bone Man, Jake Bugg, Solomun, Hardwell, The Damned и стотине других, управо постало веће за још један вансеријски бенд – The Jesus And Mary Chain! Легендарни шкотски састав на главну бину Егзита ступиће у четвртак, 6. јула, на крилима новог албума „Damage and Joy“ са врха овогодишње британске инди листе, који је одлично прихватила и публика и критика. JAMC су први индие-роцк бенд због кога је ова жанровска ознака измишљена још 1985. године. Њихов деби албум „Psychocandy“ сматра се ремек делом које је променило ток музике, ударајући темељ савременој алтернативној рок култури. Шкотски састав који предводе браћа Reid фасцинирао је свет дивљим наступима уз микрофонију којом су покривали заразно мелодичне, стадионски химничне песме. Попут непредвидљивог укрштања Sex Pistolsa и Velvet Underground, и JAMC су у инспирисали генерације група широм света у које се убрајају и Nirvana, My Bloody Valentine и наравно, Oasis, са којима су делили и истог менаџера, чувеног Alana Mekgija!

И овогодишња Addiko Fusion бина спремила је прави фестивал у фестивалу, препун жанрова, нација и свих боја региона, у духу свог имена и богате историје! Свој долазак на плато испред Музеја на Горњем граду Петроварадинске тврђаве већ су потвриле панке иконе The Damned и хип-хоп краљица нових генерација Princess Nokia, а сада им се придружује још 16 бендова и аутора!

У четвртак, 6. јула на на ЕГЗИТ се враћа један од наших најсилнијих бендова, култни Бјесови, чијих шест албума прожимају врло личним текстови, уз неке од антологијских рифова регионалне рок сцене. Исте ноћи долази и загребачки хип-хоп хероји Елементал, препознатљиви по комбинацијама џеза, соула, фанка, регеа, па и рока утканих у оригинални, „органски“ хип-хоп звук. У петак на Addiko Fusion бину долази израелски дисидент Zeev Tene, чије су песме и критика сукоба на Блиском истоку, домаћој публици познати из чувеног филма овенчаним Златним глобусом, “Валцер са Баширом”. Исте ноћи хероји београдског асфалта и регионалне алтер-рок сцене Канда, Коџа и Небојша представиће нови албум “Уживо”, док ће и Дејан Петровић, широм света познат по извођењу српске традиционалне музике у модерним аранжманима, своју аутентичну фузију предвођену трубом донети и на сам врх тврђаве. У „зграду парламента Тихе балканске већине“ враћају се и босански реге ратници, Зостер, а београдска електро поп музичарка, позната из бендова Xanax и Svemirci, Сана Гарић, публици представиће деби албум „Свет за нас“.

У суботу им се придружује Godsleep, хеви рок бенд из Грчке, један од најбољих психоделик рок бендова са Балканског полуострва, а исти дан равничарски шарм на Петроварадинској тврђави донеће тамбурашки оркестар Zvonka Bogdana, најпознатијег војвођанског џентлмена који у песмама доноси мирис равнице, прошлих дана и боемског живота. У суботу на Fusion стижу и Све Барабе овдашње хип-хоп сцене предвођене Ајс Нигрутином, а исте ноћи нам долази и легендарно Забрањено пушење, које предводи вокал Давор Сучић. Десерт и стонер роцк бенд Egypt стиже право из чувеног америчког града Фарга и доноси своју препознатиљву енергију и јаке блуз рифове уз хипнотишући, сиров вокал фронтмена Арона Естербија, како би доказао зашто се налази у самом језгру америчке стонер роцк сцене. Један од најупечатљивијих вокала са ових простора Massimo Savić придружиће нам се на Addiko Fusion бини у недељу, 9. јула, а својим гласом, песмама и емотивним изведбама поново ће освојити публику ЕГЗИТ фестивала. У недељу долазе и светски познати сурф рокери The Bambi Molesters, а част гитарске музике одбраниће и скуп добро познатих музичара из чак три генерације и четири музичке групе, предвођен Цанетом из Партибрејкерса, феноменалне Шкртице. Најпознатији балкански “Ирци”, Ortodox Celts, натераће публику на гласно певање, док ће се за “пржење” побринути и београдски “метализовани” панк бенд Мортал Комбат.

фото: Егзит тим

ЕГЗИТ тим ове године спојиће чак четири фестивала у Хрватској, Румунији, Србији и Ценој Гори у велико ЕГЗИТ Лето љубави 2017. Get EXITed спектакл и својеврсни „Day Zero“ na tvrđavi, ове године биће уз Kilerse 5. jula, nakon čega sledi ЕГЗИТ фестивал од 6. до 9. јула на којем ће наступити и Liam Gallagher, Years & Years, Jason Derulo, Rag’n’Bone Man, Roisin Murphy, Jake Bugg, The Jesus nad Mary Chain, Paul Kalkbrenner, Hardwell, Solomun b2b Dixon, Jamie Jones, Duke Dumont, Robin Schulz, Alan Walker, Lost Frequencies, Noisia, Foreign Beggars, Princess Nokia, Discharge, The Damned, Black Dahlia Murder, Recondite, Dax J, Function, Antigone b2b Francois X i бројни други.