Отворено писмо грађанима Сремских Карловаца

Драги суграђани,

Прошло је нешто више од месец дана од како сам ступио на функцију места председника општине. Нисам ни сањао, да као дете од родитеља двоје обичних људи из радничке класе, једног дана може постати неко ко ће стати пред своје комшије и суграђане и тражити право да их води и бори се за будућност свих нас. Догодило се и то, и данас нема поноснијег човека од мене. И учинићу све како би Сремски Карловци у наредном периоду постали боље и квалитетније место за живот свих нас и наше деце. Имао сам намеру да Вам се не обраћам никаквим саопштењима него да се усредсредим на озбиљан и веома захтеван посао који место председника општине свакодневно захтева и како би дела говорила уместо речи, али поједини догађаји који су се догодили у протеклом периоду, обавезују ме и морално као и по функцији да Вам се обратим и дам Вам прецизне одговоре.

Почело је одмах након избора, са опструкцијом рада ЈКП „Белило“ и вишедневног неодношења смећа становницима Карловаца како би нас, који у том тренутку нисмо ни ступили на власт, опструисали. Одмах смо преузели све неопходне кораке у решавању тог проблема, иако нисмо били на општинским функцијама, и захваљујући савесним и вредним људима запосленим у ЈКП „Белило“ и у сарадњи са братским Новим Садом, успели смо да ескивирамо прву „замку“. Конститутивна Скупштина општине одржана је 03.06.2016. док је примопредаја власти требала да се одржи 06.06.2016.

На конститутивној Скупштини општине као ни на примопредаји власти није се појавио бивши председник општине, као ни преостали одборници са листе којој припадају и на самом почетку показали су колико поштују Скупштину општине као највиши орган јединице локалне самоуправе и колико им је стало до Сремских Карловаца. Примопредаја власти представља цивилизацијски и демократски чин када неко ко је изгубио, предаје полуге власти ономе ко га је победио и међусобним стискањем руке, прилком руковања доказујемо да поражени демократски признаје пораз, док победник показује да уважава свог претходника и да ће без обзира на политичке разлике, остати достојанствени у својим политичким ставовима уз међусобно људско уважавање. То се на жалост није догодило, јер како би неко ко је водио политику из новосадских вила и новосадсаких ресторана могао да превазиђе осећај да је „непобеђени“ након 12 година побеђен. Побеђен вољом већине народа.

Да се за кратко осврнемо на период 12 година владавине ГГ, Г 17 +, ДС и да видимо како су разбојници наоружани пиштољима пљачкали мењачнице у Сремским Карловцима и како се та иста власт залагала да ти и такви разбојници буду на слободи при том несносећи никакве законске и кривичне последице. Насиље је на жалост у протеклих 12 година била наша свакодневица. Сетимо се како је општинска „аристократија“ , испијала француски коњак са зрном кафе док су Карловци пропадали, како су о трошку грађана, путовали Светом са својим девојкама и политичким полтронима и трошили новац Карловчана. Како су се издвајале бесусловне суме новца за извођаче на „Карловачкој берби грожђа“, како се земља у власништву општине и Републике Србије продавала за „тепсију рибе“ и како је незаконски мењала намену и власника.

Драги суграђани, у Сремске Карловце је од стране Фонда за капитална улагања АПВ у периоду од 2004. до 2016. у току власти ДС, на рачун општине уплаћено преко 500.000.000,00 динара! За то где је нестао добар део тог новца и како се у протеклом периоду односило са имовином општине и наше државе, неко ће морати да одоговара пред судовима Републике Србије. Како су запошљавани синови и функционери појединих политичких партија и како су више од једне деценије обмањивали своје присталице и гласаче зарад скупштинске већине и одржавања на власти. На недавно одржаним изборима, убедљивом победом листе СНС, раскринкани су и истина полако почиње да излази на светлост дана. Желим са Вама да поделим и сазнање да имам изузетно коректне односе са готово свим предстаницима опозиционих странака са територије општине и овом приликом одговорно тврдим да је већина чланства тих партија обмањена од стране председника општинских одбора тих политичких организација и да су њихови председници под директним патронатом и контролом бившег председника општине оствареним чињењем услуга запошљавања, отварањем ресторанских рачуна… Циљ им је да исценираним физичким нападима на већ компромитоване појединце, у везу са тим неделима доведу Српску напредну странку и представнике општинске власти. Не могу а да неодреагујем и не станем у заштиту армије нашег чланства и симпатизера политике за коју се залажемо и за коју се свакодневно боримо као и у заштиту сваког грађанина Сремских Карловаца без обзира на верску, националну и политичку припадност. То је моја дужност и обавеза као председника општине и ја ћу ту дужност безусловно испуњавати.

И овом приликом желим да кажем да и као председник општине и као човек, лично осуђујем сваки напад на појединца и захтевам од свих истражних органа да утврде позадину недавног и наводног напада на представника политчке организације као и да одговорне приведу правди, али никако не могу да допустим да неко ко почиње да испољава озбиљне психолошке фрустрације, блати и опструише рад општине и општинских органа. Против тога ћу се борити и то нећу допустити.

И обећавам, да Карловчани и Сремски Карловци због тога неће трпети. Карловци, полако али сигурно почињу да се мењају на боље. Другачије сијају, буде се стимулисани здравом динамиком а уједно су, и само њима својстевно мирни. Свакодневно пролазећи и разговарајући са великим бројем становника, људи су распложенији и ведрији. Полако почињемо да формирамо јавно мњење засновано на здравој политичкој логици, карактеру и позитивном ставу као и продуктивној и одговорној друштвено политичкој улози. Врло брзо ће се видети и конкретни помаци. Промене су се догодиле и њих више нико не може да заустави.

Драги суграђани, настављамо да се боримо за боље и срећније Сремске Карловце!

Председник општине Сремски Карловци

Ненад Миленковић