Освећени темељи цркве на Банстолу

Темељи цркве Свете Марије Магдалине, познате и као благе Марије, освећени су јуче на Банстолу у присуству свештеника Епархије сремске, високих званичника Владе Републике Српске и Србије, руске амбасаде, председника општина Инћија и Сремски Карловци, Владимира Гака и Ненада Миленковића.

Чин освећења обавио је епископ сремски Василије и том приликом у темеље је положена повеља, као и камење које је донето из неколико светиња у Грчкој, Србији, Црној Гори и Српској Далмацији. Како је наведно у повељи која је стављена у темељ цркве,  храм  се подиже у знак братске љубави  руском народу и поводом стогодишњице  доласка руске емиграције на челу с митрополитом Антонијем Храповицким и генералом Врангелом у Сремске Карловце, а са посебним пијететом и дужним поштовањем и сећања ради на српске жртве у акцијама Олуја и Бљесак.

-Попут славних Немањића и светих Бранковића ево и нас малих људи у низу тих великана, који смо се одважили  да својом снагом подигнемо свети храм у славу божију – рекао је владика Василије. – Овде би требало да буде стециште српског народа , место сећања, пре свега кроз молитву, а онда и кроз разне програме.

По речима Бранка Симоновића из организационог одбора за подизање храма, биће то прва црква у Србији посвећена жртвама Олује и Бљеска и  прва подигнута у руском стилу.ж

– Темељи су изливени и за неколико дана  креће зидање – каже Симоновић. – Обезбеђене су  цигле, породица Драгичевић из Аустралије поклонила је новац и звона, Српкиња из Швајцарске  Милена Чанковић је написала  књигу и сав приход од књиге  уложиће  у подизање споменика жртвама Олује. Овде ће бити, по нашој замисли, светски крајишки центар – комплекс са завичајним домом Крајишника, школа језика за децу из дијаспоре, православних и других народа.

 

Извор: Дневник (З. Милосављевић / Фотографија: Ђорђе Радивојевић