Основна школа у Сремским Карловцима прославила свој дан

Програмом којим су ђаци показали  рецитаторске, драмске, музичке, спортске способности, познавање страних језика, али и других вештина  данас је у Основној школи „23. октобар” у Сремским Карловцима обележен Дан школе, који је уједно и Дан ослобођења места у Другом светском рату. Централна свечаност, којој су присуствовали епископ сремски Василије, председник општине Ненад Миленковић, начелник Школске управе Нови Сад Јован Вукчевић, први заменик директора  огранка “РЖД Интернешнел” у Србији Мансурбек Султанов и многи други, одржана је у подне у музичком кабинету, али је прослава Дана школе почела у 9 сати када су ученици са учитељима и наставницима у својим учионицама реализовали радионице на задату тему.

– Трудили смо се да ове године Дан школе прославимо на другачији  начин – каже директорка Весна Чолић, која је на чело карловачке осмолетке  стала пред сам почетак школске године. – Пожелели смо да на овај дан отворимо врата школе и то смо учинили. Осим Дана школе био је то и Дан отворених врата како за ђаке, тако и за родитеље који су могли да присуствују. Одредили смо да тема отворених врата буду виноградарство, винарство, народна традиција и туризам у Сремским Карловцима, тако да смо низом активности током целог дана обележи Дан школе.

МУЉАЛИ ГРОЖЂЕ И ПРАВИЛИ ШИРУ

Ученици другог разреда бавили су се у оквиру јучерашњих радионица темом виноградарства , винарства и народне традиције на различите начине.  Одељење II-1 са учитељицом Иваном Савић имало је посебан задатак. Захваљујући Јелени Шимуновић, мајци једног од ђака, која је донела 20 килограма грожђа, деца су могла практично да се упознају са једним сегментом проиозводње вина. Наиме, ученици су муљали грожђе на традиционална начин – ногама, а затим су и пробали производ свог рада – сок од грожђа, ширу, пиће детињства многих генерација Карловчана.

Директорка Чолић напоменула је да се ове школске године очекује велика обнова зграде карловачке осмолетке  после дугог низа година и то захваљујући Канцеларији за јавна улагања и њеном пројекту обнове 253 образовне установе  у Србији. Осим тога, рекла је Чолићева, наставнички кадар улаже пуно труда у образовни процес, јер жели да школу врати деци.

Компанија „РЖД Интернешнел”, која реконструише пругу од Старе Пазове до Новог Сада за возове брзине до 200 километара на сат, те гради вијадукт и тунел у Чортановцима, даривала је ђаке ОШ „23. октобар” школским прибором и спортском опремом поводом школског празника. Први заменик директора  огранка „РЖД Интернешнел” у Србији Мансурбек Султанов подсетио је да је ова руска компанија летос у школи реновирала учионицу за руски језик, опремивши је савременим намештајем, интерактивном таблом и методичким материјалом. Поред тога, напоменуо је, компанија је расписала литерарни  конкурс за карловачке основце ”Старе приче и бајке на нов начин” , чији резултати ће бити познати крајем године, за које су већ спремљени поклони који ће им помоћи у учењу и ваннаставним активностима.

– Овај датум, 23. октобар, поново нас подсећа на дубоке културне и историјске везе између народа Србије и Русије, које су посебно чврсте у Сремским Карловцима – казао је Султанов. –  Драго нам је да ученици школе исказују толики интерес за учење руског језика и постижу значајне успех из овог предмета. Наша помоћ се на томе не завршава. Већ сасвим ускоро ће се у Сремским Карловцима појавити савремена, брза железничка пруга коју тренутно гади наша компанија. То је пут ка новим откривањима, достигнућима и путовањима који ће деци отворити цео свет.

„РЖД Интернешнел” је од 2014. године у склопу хуманитарног програма реновирала школе у Сремским Карловцима, Панчеву, Голубинцима и Врању, у крајевима Србије где изводи радове.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић