Осам добитника општинских признања у Карловцима

Одборници Скупштине општине Сремски Карловци на седници донели су одлуку да највиша општинских признања, која се додељују поводом Дана Сремских Карловаца, 16. септембра добије осам институција и појединаца.

Усвојили су измене и допуне Статута општине, те дали сагласност на измене највишег правног акта Јавног комуналног предузећа „Белило”. Донели су и одлуку о изради Плана детаљне регулације дела приобаља с међународним путничким пристаништем и прихватили извештај о трошењу општинског буyета у првој половини године.

Скупштина је једногласно одлучила да ове године повељу Сремских Карловаца добије Музеј пчеларства и Винска кућа породице Живановић за резултате којима су допринели развоју и промоцији Сремских Карловаца, Татјана Латковић за очување и неговање традиционалних заната у Сремским Карловцима, библиотека „Бранко Радичевић” – огранак новосадске Градске библиотеке у Сремским Карловцима поводом 150 година од оснивања и успешног рада. Савез потомака ратника Србије 1912–1920. из Београда добитник је повеље за чување традиције кроз обележавање годишњица значајних догађаја наше славне прошлости.


Промена на челу ТООСК-а

Карловачка Скупштина  је разрешила дужности директора ТООСК-а Јасмину Бељан Искрин, која је поднела оставку на ту функцију, и именовала Дејана Манојловића за вршиоца дужности. Донела је и решење којим престаје дужност председника Надзорног одбора „Белила“ Лазару Павловићу који је такође поднео оставку, и именовала Марину Јанковић на то место.


Одлучено је да се награда Сремских Карловаца додели др Жарку  Димићу за монографију „Ђорђе Стратимировић у рату и револуцији 1848–1849“, Жарку Живановићу за хуманитарни рад и вишедеценијски допринос промоцији Сремских Карловаца и Љиљани Пижурици за остварен   васпитно-образовни рад у Карловачкој гуимназији. Ове године захвалница као вид признања, на основу одлуке локалног парламента, отићи ће у руке Стјепана Малетића из Сремских Карловаца за несебично залагање у очувању Капеле мира као културно-историјског споменика.

Највећи број одлука Скупштина је донела једногласно, а највиши степен сагласности постигнут је у вези с одлуком која је неопходна да би се приступило изради плана детаљне регулације дела приобаља с међународним путничким пристаништем. Повод за израду је Уредба о утврђивању лучког подручја на међународном путничком пристаништу у Сремским Карловцима. Како је неведено, тим планом ствара се основ за уређење и изградњу путничког пристаништа с пратећим садржајима у складу с прибављеним условима и дефинишу услови за уређење и грађење.

 

текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић