Општина Сремски Карловци дарује и прворођену бебу

Од ове године, поред исплате једнократне помоћи за сву новорођенчад без обзира на редослед рођења у породици, карловачка општина дарује и бебу која прва дође на свет у календарској години.

Реч је о такозваној новогодишњој новчаној помоћи у износу од 10.000 динара. Исти износ исплаћиваће се од ове године и породицама које добију близанце или тројке. У јануару су на тај начин дариване породице с близанцима рођеним у периоду од 1. јануара 2016. до 1. септембра прошле године.

Увођењем нових видова новчане подршке проширује се поље бриге о породицама с децом у Сремским Карловцима, које има утемељење у општинској одлуци. Том одлуком прописано је и пружање новчане помоћи за ђаке прваке, као и награде ученицима генерације основне и средње школе, као и новогодишњи поклон.

Сваком детету рођеном ове године у Сремским Карловцима припашће једнократна новчана помоћ у висини од 20.000 динара, одлучили су надлежни у тамошњој локалној самоуправи. Право на помоћ према Одлуци о финансијској подршци породици са децом, имају бебе рођене у календарској години под условом да им мајка има пребивалиште, односно боравиште у Сремским Карловцима у тренутку рођења детета и да се непосредно брине о њему.

Захтев се поднси Одељењу за дрштвене делатности и општу управу у року од 90 дана од рођења бебе. Уз захтев се подноси извод из матичне књиге рођених за бебу, фотокопија личне карте подносиоца захтева односно избегличке легитимације ако је мајка избеглица или фотокопија легитимације интерно расељеног лица и уверење о боравишту, уколико је реч о родитељима с Косова и Метохије. Потребно је још потписати изјаву  о томе да мајка непосредно брине о детету, доставити број текућег рачуна  или штедне књижице подносиоца и уверење о пребивалишту за дете. Новац се иплаћује у року од 15 дана од признавања права на помоћ.

Лане су у Сремским Карловцима рођене 87 бебе.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић