Одржана конференција за штампу поводом „Карловачке бербе грожђа 2017.“

Овогодишња традиционална манифестација посвећена грожђу и вину у Сремским Карловцима „Карловачка берба грожђа” биће одржана од 8. до 10. септмбра уз забавно-музички програм за који организатори очекују да ће уз божанско пиће бити додатни мотив да посетиоци дођу у том периоду у Сремске Карловце. Како је на даншњој конференцији за новинаре рекао председник карловачке општине Ненад Миленковић, ова манифестација, која датира из 1930. године и као таква јесте једна од најстаријих у Србији, начиниће ове године искорак у организационом смислу, у погледу музичког програма, у оквиру ког ће наступити Влатко Стефановски, Сања Илић и Балканика, Дејан Цукић и Спори ритам бенд, Пилоти… Новина је да ће се програм одвијати на још једној бини осим оне у центру Сремских Карловаца, која је планирана да буде у дворишту депанданса Музеја града Новог Сада, за млађу популацију која воли другачији звук, по избору диџејева.

– Сигуран сам да ће се музички програм уклопити у оно што амбијент Карловаца носи са својим културно-историјским наслеђем – рекао је Ненад Миленковић и додао да верује да ће то привући велики број посетилаца. – Прошле године их је било 30.000 за три дана, а очекујем да ће ове бити и већи. Надам се да уз божанску капљицу и квалитетни музички програм, сви понети из Карловаца лепе успомене.

Конференцији су присуствовали Сања Илић, Невена Стаменковић и Младен Лукић из Балканике и Дејан Цукић којима, је како су рекли, част да наступе на овој манифестацији. За Сању Илића и Балканику ово ће бити премијерни наступ у Карловцима, за разлику од Дејана Цукића који је и раније певао, али ове године када се навршава три деценије Спорог ритам бенда, протећиће у знаку тог јубилеја.

Осим што ће уживати у музичком програму, током три дана посетиоци ће имати прилике да пробају вина 18 винара на централном карловачком тргу.

Као и претходних година, део програма биће посвећен најмлађима и он ће се одвијати на главној бини у центру, на којој првог дана, 8. септембра у 17 сати наступа ОКУД-а „Бранково коло” из Сремских Карловаца, а свечано отварање уз поздравну реч председника општине и ватромет почињу око 21 сат.

Уочи популарног карловачког Грожђебала у, четвратк, 7. септембра у завичајној збирци Музеја града биће отворена изложба „Карловачки виноградари и винари“, после тога у Карловачкој гимназији биће одржан и концерт хора Епархије сремске „Свети Николај“ који су дуги низ година увертира у манифестацију. Посетиоци „Карловачке бербе грожђа“ биће у прилици да присуствују несвакидашњем уметничком догађају у суботу. У музеју шибица сликарка Драгана Пајковић Додиг из Београда изложиће део акварела из свог опуса, а потом извести и перформанс „Daly Style“, који је премијерно извела у мају на 4. Интернационалном бијеналу акварела у Ноћи музеја.

 

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић