Одржана конференција „Права грађана у ЕУ“

Сремски Карловци су минулог викенда били домаћин конференције „Права грађана у ЕУ“. Конференција је други по реду догађај који се одржава у оквиру пројекта “Путевима ЕУ” који је одобрен у оквиру програма Европа за грађане 2014-2020. Носилац пројекта је општина Ердут из Хрватске а партнери на пројекту су: Предузетничко-развојни центар општине Ердут локална развојна агенција д.о.о., Општина Сремски Карловци и Удружење „Дунав 1245“ из Србије, Друштво за развијање волонтерског дела Ново место из Словеније, Општина Даниловград из Црне Горе и Град Добој из Босне и Херцеговине.

У петак је прво уприличен пријем за госте и организаторе код председника Општине Сремски Карловци Ненада Миленковића,  затим обраћање представницима медија као и поздравно обраћање домаћина. Тог дана су одржане две панел расправе, „Повеља о темељним правима и бесплатна правна помоћ“ и „Мигрантска криза“. Вече је завршено представом  „Човек сав од музике“ у Свечаној сали Карловачке гимназије.

Субота је почела радионицом „Која права имам као европски грађанин“ у конгресној сали хотел „Норцев“ на Фрушкој Гори где су гости били смештени током трајања ове конференције, а наставила са темама „Путовање унутар територија ЕУ, право на боравак, право на рад“, „Ваша социјална и политичка права“ и „Дијалог са грађанима“.

Недеља је била резервисана за завршну радионицу и закључке са догађаја у Еколошком центру „Радуловачки“ а после су гости поведени у обилазак Сремских Карловаца и посету једној аутентичној Карловачкој винарији.

Програм Европа за грађане има за циљ да допринесе бољем разумевању ЕУ, њене историје и различитости и уједно, да промовише грађанско друштво и унапређење грађанског и демократског учешћа на нивоу ЕУ.

Овај Програм омогућава укључивање Србије и пружа велике могућности за разумевање савременог контекста ЕУ.