Од следеће недеље преусмерава се саобраћај код семафора у Карловцима

По завршетку „Карловачке бербе грожђа”, наредне седмице саобраћај на државном путу другог А реда број 100, код семафора, биће због наставка градње пешачко-бициклистичког потходника преусмерен на девијацију, дугу стотину педесетак метара.

По речима директора пројекта брзе пруге на деоници од Старе Пазове до Новог Сада Златибора Куруцића, надлежно министарство је, након што је завршена поменута девијација, одобрило њену употребу, али је у договору с надлежнима у карловачкој општини одлучено да се у тај посао крене пошто прође грожђебал.

– На потходнику су приведени крају сви радови чији завршетак није зависио од преусмеравања саобраћаја због копања потходника испод пута – каже Куруцић. – Рачунамо да ће ти радови трајати око два месеца, а то значи да ће толико и режим саобраћаја на том делу државног пута бити измењен.

На деоници будуће брзе пруге у Карловцима, за коју је задужена руска компанија „РЖД интернешенел“, одмиче градња више пропуста, перонског потходника, као и надвожњака, а ускоро ће бити интензивирани радови на такозваном доњем строју колосека, односно његовој траси. Како каже Златибор Куруцић, терен је очишћен и започето је насипање трасе којом ће се простирати двоколосечна пруга, између станице Карловачки Виногради и Сремски Карловци. Ради заштите док градња пруге буде трајала, подигнут је привремени насип уз обалу Дунава. Насип којим ће се одвијати железнички саобраћај имаће и одбрамбену улогу.

– Близу 90 одсто радова на стубовима надвожњака је завршено – напомиње Куруцић, и додаје да се припремају скеле за изливање распонских конструкција. – Очекујемо да ће прва распонска конструкција бити бетонирана 20. септембра, и то између 5. и 6. стуба, куда ће пролазити пруга, а цео надвожњак готов на пролеће.

Рок за завршетак  брзе пруге између Старе Пазове и Новог Сада по уговору је крај 2021. године.

извор: дневник.рс  // текст: Зорица Милосављевић  // фото: Ђорђе Радивојевић